Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chráněná a ohrožená zvířata jsou nyní ohrožena i ze strany poslanců

27. 2. 2004 - PRAHA [Econnect]

O vzácné zástupce fauny, jako jsou vlci, bobři, vydry, rysové a řada druhů dravých ptáků, může Česká republika přijít, pokud dnes poslanecká sněmovna schválí pozměňovací návrhy k novele zákona o ochraně přírody a krajiny podané lidoveckým poslancem Janem Grůzou a poslancem za ČSSD Ladislavem Skopalem. Upozornil na to Český svaz ochránců přírody. „(Poslanec Grůza) chce, aby silně a kriticky ohrožení živočichové nebyli pod zákonnou ochranou při provádění běžného hospodaření,“ uvádí ČSOP ve své zprávě.

Doposud musel zemědělec při své činnosti brát na vzácné živočichy ohledy. Ochránci upozorňují, že pokud by se zmíněným poslancům podařilo ve sněmovně svoje pozměňovací návrhy prosadit, může dojít k následující situaci: zahnízdí-li na poli či louce jeřáb, drop nebo vzácný dravec moták lužní, zemědělec může pole posekat a hnízdo zlikvidovat. Stromová hnízda čápa černého a orla mořského mohou být v rámci běžné lesní těžby skácena. V dalším návrhu pak Grůza prosazuje, aby v národních přírodních rezervacích mohly být zřizovány bažantnice a obor s chovem zvěře. „Vinou nadměrné koncentrace zvířat by pak hrozila rychlá destrukce celého chráněného území,“ varuje ČSOP.

Vyloučit ze zákonné ochrany ty druhy živočichů, které mohou způsobit v případě lokálního přemnožení větší škody – takový je zase záměr sociálnědemokratického poslance Skopala. „Tak by brzy velmi rychle došlo k likvidaci jinak v celé Evropské unii chráněných druhů zvířat, jako je bobr, vydra, rys, vlk nebo medvěd. Všichni tito jedinci přece během svého života mohou způsobit větší škodu,“ upozorňují ochránci přírody. „Větší škoda“ je dána hranicí padesáti tisíc korun a pokud například kormoráni sežerou takové množství ryb, že škoda stanovenou částku přesáhne, mohou být odstřelováni bez povolení. „Ze Skopalova návrhu navíc není jasné, kdo by určoval, zda jsou skutečně lokálně přemnoženi,“ pokračují ochranáři z ČSOP v kritice.

Zatímco ve sněmovně se jedná o tom, jak obejít ochranu vzácných živočichů, ochránci přírody se chystají vyrazit do terénu, aby zmapovali jejich populace. Na Hodonínsku členové sdružení Děti Země a dalších organizací připravují sčítání bobrů – to proběhne v sobotu 13. března a zváni jsou další zájemci. „Sraz je v 7 hodin v ulici U červených domků 4a před Ekocentrem v Hodoníně, zájemci mohou přijet už v pátek večer a přespat ve vlastním spacáku. Počítání bobrů bude probíhat kolem řeky Moravy na Hodonínsku ze břehu,“ doplňuje podrobnosti jeden z organizátorů Petr Havlík.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

28. 2. 2004
David Fára
29. 2. 2004
Naši lovcihttp://www.animalrights.webz.cz/
24. 1. 2005

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz