Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČR se nestane popelnicí pro okolní země

26. 2. 2004 - PRAHA [Hnutí Duha / Econnect]

Velkou většinou hlasů včera poslanci odmítli změnu zákona o odpadech, která by legalizovala dovoz odpadků ze zahraničí k pálení v českých spalovnách. Změnu zákona navrhl liberecký poslanec ODS Tomáš Hasil. Podle Hnutí Duha by otevření hranic patrně během krátké doby vedlo k masivnímu dovozu odpadků do českých spaloven z pohraničních měst v Německu a Rakousku. Ovšem toxické exhalace a kontaminovaná škvára a popel by zůstaly po spálení u nás. Celou novelu zákona pak schválili. Nově se v ní stanoví např. poplatek za dovezené ojeté auto.

Z každé tuny spáleného obsahu popelnic vzniká asi 300 kilogramů nebezpečného odpadu - tzv. popílku, který se musí ukládat na speciálně zabezpečených skládkách.

Vladan Záklasník z Hnutí DUHA k tomu uvedl: "Je to důležité a správné rozhodnutí. Poslanci dali přednost zdraví svých voličů před byznysem spalovacích společností. Česká republika nemůže být popelnicí sousedních zemí jen proto, aby nesmyslné mamutí spalovny měly dostatek zakázek."

Hnutí DUHA je přesvědčeno, že každý stát se má o své odpady postarat sám a nevyvážet je za hranice. Zákaz dovozu odpadu k pálení nebo skládkování je přitom v souladu s evropským právem. Každá země může omezit přepravu odpadků přes hranice, pokud nejde o recyklaci.

Podle ministra životního prostředí by se vzhledem k naší zeměpisné poloze, výhodnému dopravnímu spojení a v důsledku otevření možnosti dovozu odpadů Česká republika stala nejdostupnějším cílem v odstraňování odpadů vzniklých ve stávajících ekonomicky silnějších zemích Evropské unie. Na rozdíl od ČR přijaly sousední země vstupující do EU prostřednictvím sjednaných přechodných období opatření k ochraně před zatížením svého životního prostředí přeshraničním pohybem odpadu.

S návrhem přišel Tomáš Hasil, liberecký poslanec ODS. Sněmovna jej zamítla poměrem hlasů 112 : 45. Podobné hlasování již poslanecká sněmovna zažila - v listopadu 1999 hlasovali poslanci o prakticky identickém návrhu tehdejšího poslance ODS a předsedy představenstva liberecké spalovny Jiřího Drdy. Tehdy jej odmítlo i jednadvacet z 57 členů dnešního poslaneckého klubu ODS

Platba za dovezené ojeté auto

Ze schválené novely zákona o odpadech vyplývá novinka týkající se dovozců ojetých aut. Ti budou muset za každý dovezený vůz odvést 5000 korun na účet Státního fondu životního prostředí. Za ojeté auto nebude muset platit ten, kdo prokáže, že vůz splňuje požadované emisní limity. Vybrané poplatky má Státní fond životního prostředí rozdělovat a vracet podnikatelům zabývajícím se likvidací vraků a obcím na odstraňování vraků z veřejných prostranství.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz