Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

On-line rozhovory na www.romea.cz - Romský informační servis

25. 2. 2004 - PRAHA [Econnect / ROMEA]

Romský informační servis (www.romea.cz) u příležitosti ročního výročí svého fungování zahajuje sérii on-line rozhovorů se zajímavými romskými osobnostmi. "První rozhovor by se měl uskutečnit v březnu 2003. V tuto chvíli jsme na základě e-mailů a diskuzních příspěvků vybrali čtyři osobnosti. Návštěvníci stránek mohou hlasovat, kdo bude tím, který se rozhovoru zúčastní jako první," uvedl Zdeněk Ryšavý z občanského sdružení Romea.

Portál www.romea.cz spravuje romské občanské sdružení Romea, které vzniklo na konci roku 2002. Sdružení založila pětice mladých lidí, kteří se podíleli v minulosti na celé řadě mediálních aktivit spojených s romskou tematikou. Romea se zabývá především mediální oblastí a jako romské sdružení se samozřejmě zaměřuje na romskou tematiku. K hlavním aktivitám patří vydávání časopisu Romano voďi a denně aktualizovaný romský informační portál www.romea.cz. Členové sdružení, v čele s Jarmilou Balážovou, se zabývají vzděláváním v oblasti médií formou různých přednášek a školení.

Romano voďi

Sdružení Romea se od začátku roku 2003 podílí na vydávání romského měsíčníku Romano voďi (v českém překladu Romská duše). „Měsíčník Romano voďi je nejmladší ze všech romských periodik, jeho idea se zrodila teprve na konci loňského roku jako reakce na absenci periodika, které by dokázalo moderním zpracováním zaujmout romské i neromské čtenáře a motivovat tak mladé Romy, aby se o dění ve společnosti začali zajímat a spolupodílet se na něm, stejně jako na tvorbě tohoto magazínu,“ uvádí předsedkyně sdružení Romea a šéfredaktorka Romano voďi Jarmila Balážová.

Romano voďi je měsíčníkem s především informační a vzdělávací funkcí. Časopis čtou lidé od patnácti do padesáti let se zájmem o aktuální společenské dění souvisejícím s Romy u nás i v zahraničí. “Dáváme prostor tématům, o kterých se jinak nepíše. Snažíme se ukázat, že nás nezajímá pouze rasismus, sociální dávky nebo nevpouštění Romů na diskotéky, ale třeba také názor Romů na ekologii nebo vstup do EU. Jsme totiž stejně jako ostatní občany této republiky,“ říká Jarmila Balážová.

Jako jediné romské médium se Romano voďi v roce 2003 stalo vedle České televize a Českého rozhlasu mediálním partnerem prestižního světového romského festivalu Khamoro. V roce 2004 bude spolupráce s organizátory festivalu pokračovat, ale to uvidí sami čtenáři v květnu 2004.

Romea se snaží navázat kontakt i s ostatními romskými a proromskými organizacemi. Například v rámci oslav mezinárodního dne Romů navázal časopis Romano voďi a sdružení Romea úzkou spolupráci se sdružení Athinganoi, které oslavy v České republice organizuje pravidelně. „Osmého dubna 2003 proběhla společná tisková konference, na které byli novináři z majoritních médií seznámeni s historií a současností oslav Mezinárodního dne Romů v České republice a v zahraničí, a při této příležitosti byl představen i tehdy zbrusu nový romský časopis Romano voďi,“ říká šéfredaktorka Romano voďi.

Romský informační servis – www.romea.cz

Další významnou mediální aktivitou sdružení Romea je Romský informační servis na internetové adrese www.romea.cz. „Romský denně aktualizovaný zpravodajský portál začalo sdružení Romea vytvářet v února roku 2003. Romský informační servis včetně elektronické podoby časopisu Romano voďi nabízí vedle klasických textů a fotografií také audio a video záznamy z různých romských akcí,“ říká webmaster a výkonný ředitel sdružení Romea Zdeněk Ryšavý. Vedle aktuálního průběžného zpravodajství obsahují stránky také elektronickou verzi časopisu Romano voďi. „Romea se prostřednictvím internetových stránek snaží, aby se informace o Romech dostaly zajímavou formou především k mladým lidem, kteří si dnes bez internetu nedovedou představit svůj život,“ vysvětluje důvody vzniku serveru Zdeněk Ryšavý.

Internet nabízí i jiné možnosti než pouhé zobrazování textu a fotografií. Chcete si ukázky z nových romských CD, která pravidelně recenzuje časopis Romano voďi, také poslechnout? Žádný problém. Pokud máte v počítači zvukovou kartu a reproduktory, stačí jen kliknout na obrázek (ikonu) reproduktoru a už slyšíte romskou hudbu. Nestačí vám „pouhý“ zvuk? Nevadí, klikněte na ikonu kamery a podívejte se na nejnovější klip třeba romsko-české hip-hopové kapely Syndrom Snopp. „Jako jedni z prvních na světě nabízíme záznamy důležitých romských akcí nejen ve zvuku, ale také v obraze. Na www.romea.cz se můžete podívat na reportáž z letní školy Jdeme dlouhou cestou, na defilé romských hudebníků v Praze u příležitosti Khamora 2003, do romského obchůdku Romen, můžete si poslechnout referáty ze seminářů a záznamy zajímavých rozhlasových pořadů,“ popisuje obsah portálu Zdeněk Ryšavý. Od září 2003 mohou návštěvníci stránek pravidelně jednou měsíčně sledovat vůbec první romský hudební videopořad v České republice. Čhinger & phager uvádí Richard Samko a představuje v něm romské skupiny, zpěváky a zpěvačky.

Součástí stránek jsou i tzv. speciály, které jsou věnovány významným událostem týkajícím romské komunity. K mezinárodnímu dni Romů (8. dubna 2003) vznikla ojedinělá virtuální výstava fotografií pod názvem Romové a jejich duše, spojená s hlasováním o nejlepší snímek. Na konci května 2003 se zrodil speciál věnovaný Khamoru 2003 s video a audio záznamy z koncertů. Třetí se zaměřil na názory Romů na vstup České republiky do Evropské unie.

Zpravodajství provozované sdružením Romea naleznete vedle stránek iDnes a Lidových novin na serverech monitorujícím český internet, jako je například www.pravednes.cz, www.press.cz a další. Formou tzv. tickeru (malý obdélníček s titulky nejdůležitějších zpráv) si mohou provozovatelé ostatních serverů přetáhnout naše zpravodajství na své stránky a zvýšit tak jejich aktuálnost. Zprávy a články z časopisu Romano voďi od nás přebírá také například server Econnect, Google, Worldnews.com, Newsisfree a další. „Portál www.romea.cz je moderní interaktivní multimediální prostor, který spojuje výhody radia, televize a tisku dohromady. Na jednom místě naleznete vše, co ještě možná o Romech nevíte,“ dodává na závěr Zdeněk Ryšavý.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Internetové tipy Econnectu

Blind Friendly Web: přehled stránek přátelských k nevidomým uživatelům.
Internet proti rasismu
IT právo: informační server o internetovém a počítačovém právu
Itrain-online: portál školících materiálů v oblasti využití internetových technologií v občanském sektoru
Rapid Response Network: asistence s mirrorováním ohrožených stránek

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz