Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obránci lidských práv často nejsou v bezpečí: a situace se zhoršuje

24. 3. 2006
Jana Sobotková [Econnect / Liga lidských práv] -


-foto- Jen za minulý rok bylo zaznamenáno 1 172 případů útoků na obránce lidských práv a porušování svobody sdružování ve více než devadesáti zemích světa. Vyplývá to ze společné zprávy Mezinárodní federace pro lidská práva a Světové organizace proti mučení, která byla zveřejněna tento týden. Zpráva od roku 1997 každoročně analyzuje situaci organizací a jednotlivců hájících lidská práva ve všech částech světa.

"Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Louise Arbour v předmluvě ke zprávě uvádí, že se navzdory jednomyslnému přijetí Deklarace o obráncích lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1998 situace obránců lidských práv - zejména v souvislosti s tragickými událostmi 11. září 2001 - v mnoha zemích zhoršuje. Důkazy zdokumentované v řadě konkrétních případů zachycených v této zprávě podle ní poukazují na zvyšující se počet útoků na svobodu sdružování, shromažďování a projevu," přibližuje obsah zprávy právník Jiří Kopal z Ligy lidských práv, která je členem Mezinárodní federace pro lidská práva od roku 2004.

V roce 2005 opětně stoupl i počet zavražděných a za použití násilí napadených obránců lidských práv. Zpráva zachycuje rovněž konkrétní případy a přijímání represivních opatření v Evropě. V minulém roce byli v našem regionu vystaveni nejčastějším útokům obránci lidských práv v Rusku, Bělorusku a Turecku.

V rámci Evropy a Společenství nezávislých států (SNS) si zpráva všímá především Běloruska, Ruské federacea Uzbekistánu, kde byla ve sledovaném odbdobí občanská společnost často terčem autoritářské politiky. Ve jmenovaných zemích a v Turkmenistánu čelí obránci lidských práv legislativním omezením svobody sdružování, podobná je situace týkající se pokojného shromažďování, které zákony omezují Bělorusko, Kazachstán i Ruská federace, Bělorusko navíc i svobodu projevu.

Stejné země se často opakují ve výčtu dalších restrikcí, se kterými se obránci lidských práv potýkají - a přibývají k nim ještě i Srbsko a Černá hora, Turecko, Ázerbajdžán, Čečensko, ale i Chorvatsko. Dochází k útokům a špatnému zacházení, objevují se výhrůžky, svévolná zadržování, očerňovací a zastrašovací kampaně... Lidskoprávní aktivisté nemají v některých zemích zaručenu ani svobodu pohybu.

Nevládní organizace jsou navíc v Kazachstánu, Ruské federaci, Bělorusku a Uzbekistánu pravidelně terčem útoků, krádeží informací a zmanipulovaného vyšetřování, dva posledně jmenované státy také nevládním organizacím pozastavují činnost, případně je úplně ruší.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 3. 2006

-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz