Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nyní rozhodne vláda, zda je důležitější doprava či příroda

24. 2. 2004 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

O sporné stavbě dvou jezů na dolním Labi rozhodne nová výjimka ministerstva životního prostředí ze zákona o ochraně přírody. Ministerstvo už jednou návrh výjimky zamítlo. Tentokrát bude ale resort životního prostředí podle ministra dopravy Milana Šimonovského rozhodovat na základě stanoviska vlády, která má v dubnu určit, zda je v případě jezů důležitější veřejný zájem na budování dopravní cesty nebo na ochraně přírody.

Ekonomické a ekologické aspekty stavby za šest miliard korun posoudí komise složená ze odborných zástupců ministerstva životního prostředí a dopravy. "Její závěry mají být známy koncem března. Pak ministr Libor Ambrozek rozhodne mezi oběma zájmy," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Šimonovský na tiskové konferenci ale uvedl, že si "nedovede představit, že by v případě, kdyby vláda rozhodla pro jezy, ministr životního prostředí výjimku nevydal".

V pátek sněmovna totiž schválila novelu zákona o vnitrozemské plavbě ve znění upraveném Senátem. Znamená to, že řeky Vltava a Labe nebudou vyňaty z působnosti zákona o ochraně přírody a krajiny, jak navrhoval poslanec ČSSD Jaromír Schling. V zákoně však zůstalo ustanovení, že rozvoj vltavské a labské vodní cesty je ve veřejném zájmu. Rozvoj a modernizace celé zákonem vymezené dopravní vodní cesty je díky tomu ve veřejném zájmu. Tím je ale podle Karolíny Šůlové i ochrana přírody.

Postoj Sněmovny při schvalování zákona zřejmě do značné míry ovlivnil dopis Evropské komise, která upozorňovala na rozpor původního Schlingova návrhu s evropskými směrnicemi. Sdružení Arnika na tento fakt Evropskou komisi upozornilo zhruba před dvěma měsíci, kdy hrozilo, že kontroverzní zákon se Schlingovým paragrafem projde.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz