Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mějme svoji spotřebu pod kontrolou

19. 2. 2004 - PRAHA [Econnect]

Od začátku roku je v provozu nová internetová stránka – jejím hlavním tématem je udržitelná spotřeba a výroba. Stránka je výsledkem spolupráce mezi ministerstvem životního prostředí a Programem OSN pro životní prostředí a občanům, institucím i firmám nabízí informace o konkrétních možnostech, jak se udržitelným vzorcům spotřeby a výroby přiblížit.

Zájemci tu najdou například informace o možnostech využívání výrobků z recyklovaných materiálů nebo o ekologickém značení. Na stránce jsou zveřejněny také výsledky svým rozsahem dosud unikátního dotazníkového šetření v institucích státní správy a samosprávy, z nichž vyplývá, jaké kroky udělaly oslovené úřady v oblasti provozu šetrnějšího k přírodě. Stránka ekospotreba.unep.cz obsahuje také vysvětlení řady pojmů (např. udržitelná spotřeba, ekologická stopa) a odkazy na relevantní české a zahraniční dokumenty a internetové stránky.

Podle Jakuba Kašpara z ministerstva životního prostředí byl minulý rok na události související s  tématem udržitelné spotřeby poměrně bohatý. Byla zřízena Rada vlády pro udržitelný rozvoj a v jejím rámci začala fungovat i Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu a pod záštitou ministra životního prostředí Libora Ambrozka proběhla v květnu 2003 v Průhonicích mezinárodní konference UNEP pod názvem Udržitelná spotřeba – výzva pro 21. století.

Spotřebitelé by měli začít měnit své nákupní chování, většinou však mají nedostatek informací o tom, jak žít více „trvale udržitelným" způsobem života a veřejné mínění zatím není této myšlence příliš nakloněno. Účastníci konference Udržitelná spotřeba - výzva pro 21. století proto vládě adresovali mimo jiné tyto požadavky:

  • Navržení indikátorů udržitelné spotřeby a výroby, jejich pravidelné veřejné vyhodnocování a srovnávání situace a trendů udržitelné spotřeby ČR s progresivními zeměmi.
  • Příkladné chování veřejné správy v „zelené spotřebě a zásobování". Vláda by měla v roce 2003 veřejně vyhodnotit stávající iniciativy a připravit nový vládní program „Zelená veřejná správa".
  • Podporu vzorových, prakticky zaměřených projektů šetrné výroby a spotřeby zejména na místní úrovni.
  • Omezení neudržitelné „spotřeby" české krajiny a prosazení udržitelnosti do územního plánování.
  • Odstranění všech environmentálně škodlivých podpor a dotací státu.
  • Omezení nežádoucí a klamavé reklamy změnou zákona o ochraně spotřebitele a zákona o reklamě v duchu norem ČSN ISO 14020-29.


Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz