Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový den vody letos počtrnácté - 22. března

22. 3. 2006 - [Econnect]

-Indická žena se modlí u řeky - Foto UNESCO-
-Indická žena se modlí u řeky - Foto UNESCO-
Připomíná se z podnětu Organizace spojených národů od roku 1993 a letošním tématem je „Voda a kultura“. Problémy s vodou trápí nejvíce chudé země, ale podle odborníků, politiků a nevládních organizací je ochrana vody vážným celosvětovým problémem.

Voda a kultura ve světě

Myšlenka světového dne vody vznikla v roce 1992 na Mezinárodní konferenci o vodě a životním prostředí v Rio de Janeiro. Následně jej vyhlásilo Valné shromáždění OSN a od té doby je každoročně připomínán 22. března. V jeho rámci se pořádají osvětové akce a každý rok má své vlastní heslo.

Letos zvolilo OSN téma „Voda a kultura“. V poselství generálního tajemníka Kofiho Annana se uvádí „Voda je nejen nezbytná pro život, má také široký kulturní rozměr – je inspirací pro umělce, předmětem vědeckého výzkumu a je nepostradatelným prvkem řady tradičních náboženských rituálů.“ Dále připomíná, že 18% světové populace nemá zajištěn přístup k pitné vodě a čtyřicet procent postrádá základní možnosti hygieny. Každý den zemře v souvislosti s nedostatkem vody na šest tisíc lidí, většinou dětí.

V minulém týdnu probíhalo světové fórum o vodě v Mexiku, kde byla otázka ochrany vod označena za krajně naléhavý problém. Nevládní organizace při této příležitosti zveřejnili španělskou verzi zprávy „Evropská investiční banka na jižní polokouli“ a kritizovali její politiku. Během workshopu organizace Equipo Pueblo, CEE Bankwatch and Friends of the Earth International prezentovali přehled půjček za uplynulých deset let během a tři případové studie vodních privatizačních projektů na Filipínách, Indonézii a Argentině.

Ochrana vody v ČR

Letošek je současně Mezinárodním rokem boje proti suchu a rozšiřování pouští. Ministerstvo životního prostředí a Správa národního parku České Švýcarsko uspořádaly v této souvislosti soutěž dětských kreseb na téma „Když schází voda“.

Na jedné straně je Česká republika ve srovnání s členy OECD mezi zeměmi s nejnižší spotřebou vody, na druhé však stále dochází k průmyslovým haváriím ohrožujícím nás i další státy.

Za jednu z největších havárií poškozujících vodní zdroje v České republice je pokládán letošní únik kyanidů do Labe ze závodu Draslovka v Kolíně. Podle České inspekce životního prostředí, ale také například ekologického sdružení Arnika, by se po došetření případu měla pokuta znečišťovateli pohybovat při horní hranici deseti milionů korun. Na dva tisíce občanů Kolína také v petici žádají o úplné ukončení nebezpečné výroby.

Některé akce ke Světovému dni vody v České republice:

Brno 22. 03. 2006 - Beseda o záchraně květnatých mokřadních luk na Vysočině s Milanem Daďourkem bude doprovázena promítáním z konkrétních lokalit. Přednášková místnost Domu umění města Brna, Malinovské nám. v 17:00 hodin. Pořádá Nadace Veronika a Dům umění města Brna.

Město Třebíč se stane 22. března hostitelem vodohospodářů a představitelů veřejné správy. Pořádá Rada povodí Svratky – neformální sdružení odpovědných institucí k ochraně a rozvoji vodních zdrojů na Jižní Moravě a Vysočině.

Dne 22. 3. 2006 se bude konat pásmo akcí v Dubé u České Lípy. Výstava fotografií a výtvarných děl (M. Myšková, M.Hašek) bude zahájena v 16:00 ve výstavních prostorách městského úřadu v Dubé Šatlava. Následovat bude prezentace ekologické výchovy na místních školách, dále přednáška hostů ze Správy CHKO Kokořínsko a večer uzavře Koncert pro vodu. Pořádá Poradenské centrum pro venkov v Dubé.

Vodohospodářské laboratoře Povodí Vltavy budou 22. 3. 2006 v Českých Budějovicích provádět pro občany zdarma rozbor vody. Ve vodárně v Plavě u Českých Budějovic proběhne 24. 3. den otevřených dveří.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

20. 3. 2007

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Tipy Econnectu pro oblast ŽP:

EkoLink: Katalog odkazů o životním prostředí (součást katalogu Kormidlo.cz)
Zelená seznamka s ekologickými organizacemi na
KOMU? KAM? PROČ?: Adresář NNO působících v oblasti životního prostředí
Zelený kruh: Servisní organizace pro NNO působící v ŽP a jejich Platformu.
Ekolist - deník o životním prostředí
EnviWeb - Server o životním prostředí
EcoMonitor: Databáze článků o ŽP
Hra o Zemi: Chcete něco udělat pro ŽP a nevíte jak? Víte, jaká je vaše Ekologická stopa?

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz