Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Duha: Sněmovna má být parlamentem, nikoli obchodním oddělením spalovny

12. 2. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Má se z nás stát popelnice Evropy. Takový dojem vyvolává iniciativa libereckého poslance ODS Tomáše Hasila - jeho návrh legalizovat dovoz odpadu k pálení v českých spalovnách začala včera projednávat sněmovna. Dovoz odpadků má být podmíněn souhlasem ministerstva životního prostředí — a ten dovozce dostane relativně snadno: stačí splnit několik vágně stanovených podmínek, například že import bude "v zájmu šetrnosti k přírodním zdrojům". Upozornilo na to Hnutí Duha.

Snahu legalizovat dovoz odpadu do České republiky Duha označuje za podnik někdejšího poslance za ODS Jiřího Drdy. Ekologové upozorňují, že hlasování o velmi podobném bodu se v parlamentu uskutečnilo už koncem roku 2001 — tehdy poslanci návrh drtivou většinou 142 ku 11 hlasům zamítli; iniciátorem nebyl nikdo jiný než tehdejší poslanec a zároveň předseda představenstva liberecké spalovny odpadu Jiří Drda.

Ten byl shodou okolností Dětmi Země oceněn titulem Ropák roku 1999: mimo jiné za prosazování dovozu odpadu do českých spaloven ze zahraničí, neboť chtěl v zákoně o odpadech doplnit do kategorie využití odpadu i jejich "energetické využití". Vyhlašovatelé ankety jej kritizovali též za zkreslování vlivu liberecké spalovny odpadů na životní prostředí. Jiří Drda je zároveň "nejúspěšnějším" kandidátem za celou historii ankety, která upozorňuje na aktivity ničitelů přírody.

Hnutí Duha poukazuje na fakt, že spalovna v Liberci se už řadu let potýká s finančními problémy a trpí nedostatkem zakázek. "Dovoz odpadu z nedalekého Německa by pro ni znamenal zajímavý obchod. Sousední německá města by také vydělala, protože by se levně zbavila obsahu svých popelnic," uvádí Duha ve svém infolistu.

"Česká republika nemůže být popelnicí sousedních zemí jen proto, aby nesmyslné mamutí spalovny měly dostatek zakázek," komentuje situaci zástupce Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Legalizace dovozu by podle něj nejspíše znamenala, že k nám během roku či dvou začnou proudit kamióny odpadků k pálení: na každou tunu spáleného komunálního odpadu přitom připadá asi tři sta kilogramů toxického popela a škváry, plus exhalace ze spaloven. "Poslanecká sněmovna musí být parlamentem, nikoli obchodním oddělením liberecké spalovny a Jiřího Drdy," uzavírá Kotecký.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz