Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soutěž Big Brother Awards udělí cenu za ochranu soukromí

21. 3. 2006 - PRAHA [Iuridicum Remedium/Econnect]

Pozitivní cenu za ochranu soukromí Big Brother Awards převezme v pátek 24. března 2006 Phil Zimmermann, známý především jako autor Pretty Good Privacy (PGP), celosvětově nejrozšířenějšího šifrovacího software. Soutěž Big Brother Awards, jejímž smyslem je upozornit na největší narušitele soukromí, pořádá nevládní organizace Iuridicum Remedium a v loňském roce udělila sedm negativních anticen.

“Pozitivní cena byla Philovi Zimmermannovi udělena za vytvoření software pro šifrování e-mailu, který je tak jednoduchý, že jej zvládne používat opravdu každý. Navíc jej dal veřejnosti k dispozici zdarma. Pravděpodobně tak uchránil několik rodin příslušníků barmských odbojových skupin před mučením a dodal odvahu mnoha obhájcům lidských práv v totalitních režimech po celém světě,“ uvedla Helena Svatošová z organizace Iuridicum Remedium.

Ve vlastní zemi si za to ovšem vysloužil obvinění z nelegálního vývozu zbraní, a po tři roky byl vyšetřován a pronásledován FBI. Díky podpoře mnoha podobně smýšlejících lidí se nakonec před soud nedostal a byl rehabilitován.

Phil do Prahy přijíždí přímo z jednání IETF (Internet Engineering Task Force) ve Spojených státech, kde poprvé oficiálně představí svůj nejnovější projekt zabezpečení hlasové komunikace přes internet – Zfone. Příspěvek Phila Zimmermanna, který zazní na pražské konferenci, se bude zabývat právě projektem Zfone. Autor tohoto nového bezpečnostního softwaru poodhalí na jakém principu funguje a proč je lepší než jiné stávající programy.

Pražská IT Security 2006 je součástí šňůry 15 konferencí v regionu střední a východní Evropy, která v průběhu února a března navštívila mimo jiné Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Slovinsko, Izrael, Ukrajinu, Rusko, Srbsko, Turecko, Polsko a Lotyšsko.

Soutěž Big Brother Awards chce upozornit širokou veřejnost na úřady, společnosti, zákony a technologie, které výrazně narušují naše soukromí. Podle Heleny Svatošové patří mezi typické problematické oblasti nakládání s osobními údaji, kamerové systémy, u nichž není jasné, co se se záznamy dále děje, či zákony, které mají umožnit dozvědět se více o soukromí občanů, umožňující přístup do databází apod.

V loňském roce proběhl první ročník soutěže, přičemž anticenu Největší úřední slídil dostalo Hlavní město Praha za masivní podporu kamerových systémů, anticenou Největší komerční slidil byla odměněna firma Tesco, a.s. za pravděpodobné zavádění RFID čipů do zboží bez vědomí zákazníků a sledování zákaznic v převlékací kabině.

Odměněno bylo i ministerstvo vnitra za návrhy protiteroristických opatření, Evropská komise za směrnici o tzv. data retention, plány na zavedení biometrických pasů a také firma Czech Credit Bureau, která provozuje obrovské databáze osobních údajů lidí, kteří čerpají úvěr či půjčku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz