Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Africký hudebník Ba Cissoko předvede hru na tradiční nástroj kora

17. 3. 2006 - PRAHA [Econnect]

-Ba Cissoko a nástroj kora / Foto Respect Music-
-Ba Cissoko a nástroj kora / Foto Respect Music-
Guinejský hudebník Ba Cissoko patří mezi nejradikálnější muzikanty afrického kontinentu. Hraje na hudební nástroj kora, který je podobný harfě, zatímco jeho o 20 let mladší kolega používá její elektrickou verzi. Skupina byla senzací veletrhu Womex v roce 2004, kdy byla také nominována na cenu BBC, a absolvovala rozsáhlé evropské turné včetně prestižních festivalů Womad a Angouleme. Ve čtvrtek 23. března se Ba Cissoko představí v pražském Paláci Akropolis.

Ba Cisssoko se narodil severně od guinejského hlavního města Conakry, jeho otec byl zakladatelem legendárního afrického baletu Djoliba. Když měl Ba 14 let, přijel rodinu navštívit strýc M'Baty Kouyaté, považovaný v celé západní Africe za absolutního virtuoza na koru - a se svým talentovaným synovcem vyjel na africké turné.

Mladý Ba však zpočátku nebyl vůbec nadšený hrou na koru a ani neviděl svoji budoucí kariéru jako hráč na tento nástroj. To, co ho nakonec nasměrovalo tímto směrem, byla cesta do města Casamanca v Senegalu. Tam se setkal s mladými lidmi ve svém věku, kteří studovali hru na koru. Nadšená atmosféra, se kterou se tam setkal, ho posléze přesvědčila, aby se do hry vrhl s novou vášní.

Ba zůstal ve škole několik měsíců, kde se učil tradičnímu způsobu hry na tento nástroj. Každé ráno také se svými spolužáky museli chodit na místní pole, kde se starali o úrodu rýže. Jeho nadšení brzy přineslo ovoce a ve svých 25 letech získal Cissoko své první žáky, mezi nimi i mladého Francouze, s nímž v následujících letech vystupoval ve Francii a Guineji.

Když koncem devadesátých let Cissoko založil spolu s dvěma syny maestra Kouyatého skupinu, získal pozvání na festival Thé_tre des Réalités v malijském hlavním městě Bamaku. Cestou se v taxíku seznámili s bubeníkem, který se stal čtvrtým členem skupiny, pojmenované podle svého zakladatele: Ba Cissoko.

Ba Cissoko vydal své debutové album až v roce 2003, takže měl mezitím dost času na spolupráci s ostatními muzikanty. Jeho inovativní mix tradiční hudby a rockových, reggae a bluesových vlivů, včetně jeho textů – napsané v hlavních guinejských jazycích Malinké, Susu a Peul – mu vydobyl zasloužený věhlas na domácí scéně i v zahraničí.

Na svoji životní příležitost ale čekal Ba Cissoko až do svých 37 let. Roku 2004 účinkoval spolu s dalšími 36 přísně vybranými kapelami z celého světa na hudebním veletrhu Womex. Díky energií nabitému koncertu, který napjatě sledovali hudební agenti světových festivalů se Cissoko stal senzací roku a dnes patří k nejžádanějším africkým hudebníkům.

Kora je hudebním symbolem Afriky. Původně nástroj lidových kronikářů a vypravěčů se v posledních 30 letech proměnil v koncertní instrument, rovnocenný nástrojům evropské klasiky. Zvukem připomíná jednadvacetistrunná kora evropskou harfu, dobře zní s akustickými a elektrickými nástroji, a virtuozové i učitelé hry patří k nejžádanějším africkým exportním artiklům.

Vystoupení Ba Cissoko se uskuteční v rámci koncertního cyklu etnické hudby a world music Respect Plus ve čtvrtek 23. března od 19.30 v Paláci Akropolis. Tento festival založil před devíti lety Borek Holeček z agentury Rachot ve spolupráci s týdeníkem Respekt jako odpověď na vlnu rasově motivovaného násilí v České republice.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz