Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kolik žije v Praze lidí bez domova?

3. 2. 2004 - PRAHA [Econnect]

Chcete pomoci sociálně znevýhodněným spoluobčanům či získat zajímavou zkušenost? Staňte se dobrovolným "sčítacím komisařem" bezdomovců! S touto výzvou přichází pražské Městské centrum sociálních služeb a prevence, které ve spolupráci s Nadějí, Armádou spásy, Arcidiecézní charitou Praha, Novým Prostorem a dalšími organizacemi připravuje sčítání lidí bez domova. Výsledky sčítání se mají stát východiskem pro plánování potřebných sociálních služeb a ubytovacích kapacit pro bezdomovce.

"Projekt vychází z dánského modelu. Základem je jednorázová akce, kdy jsou během stanoveného zimního večera v časovém rozpětí několika hodin sečteni bezdomovci pobývající v noclehárnách, azylech a dalších zařízeních. Současně terénní pracovníci – sčítací komisaři navštíví vytipovaná nocležiště bezdomovců a zaznamenají počet přítomných osob," popisují organizátoři. Do sčítání budou zahrnuti také bezdomovci pobývající v prostředcích městské hromadné dopravy a na veřejných místech, například ve vestibulech stanic metra či na nádražích. Dosavadní odhady přitom hovoří o přibližně třech až patnácti tisících lidech žijících v Praze, kteří spadají do kategorie zjevných bezdomovců.

Sčítání, naplánované na čtvrtek 19. února, bude náročné na počet sčítacích komisařů a také na koordinaci jejich činnosti. "Budou přesně vymezeny lokality, v jejichž rámci sčítací komisaři uskuteční svá pozorování tak, aby nedocházelo k překrývání a několikanásobnému sčítání stejných osob," vysvětlují organizátoři metodu, jakou chtějí dosáhnout co nejpřesnějších výsledků. V nocležištích budou sčítání provádět streetworkeři obeznámení s konkrétním terénem, ale pro sčítání bezdomovců na veřejných prostranstvích bude třeba dobrovolných sčítacích komisařů.

Zájemcům o účast na projektu organizátoři nabízejí proškolení, které proběhne v úterý 10. února; přihlášky je možné posílat do předchozího dne. Informace pro registraci sčítacích komisařů – tedy jméno, příjmení, kontaktní adresu, e-mail a telefonní číslo – je třeba zaslat na adresu scitani@mcssp.cz. Na téže adrese či na čísle 604 208 198 mohou zájemci získat další informace; na požádání organizátoři vystaví také potvrzení o účasti na projektu.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz