Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vstupní branou do světa památek jsou informace

3. 2. 2004 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Brána památek je nejnovějším a nejambicióznějším programem sdružení Polypeje, který rozvíjí myšlenku získávání, sdílení a rozšiřování informací o kulturních památkách. V roce 2003 byla realizována pilotní část památkové Brány, do níž se aktivně zapojilo 9 významných hradů a zámků ze tří krajů ČR. Obohacující informace mohou návštěvníci památek čerpat nejen při samotné návštěvě památek, ale i z nového portálu – www.branapamatek.cz.

“Vstupní branou do světa památek jsou informace. Nákladnou propagaci si však většinou správci objektů dovolit nemohou. Vznikl tedy nápad postupovat společně v rámci neziskového programu.” představují myšlenku projektu členové sdružení. V neposlední řadě projekt usiluje i proměnu běžného pojetí památek jako neživých objektů v živá centra vzdělávání, odpočinku a zábavy.

Památky ožijí hned několika způsoby. Prvním nejdostupnějším výstupem je samotný portál Brána památek, který nabízí přehled informací o českých, moravských a slezských památkách. Brzy bude obohacen o seznam kulturních akcí a další jazykové mutace.

Jako základní informační ohnisko poslouží i památky samotné. Pokladny zúčastněných objektů budou vybaveny mapou partnerských objektů a doprovodnými osvětovými materiály, které představí zajímavosti, historii i charakter památek. Ke koupi bude určen časopis a pohlednice.

Poslední formou šíření sdílených informací bude Časpis nesoucí jméno projektu. První číslo vychází v dubnu a poté se objeví několikrát do roka. í Památky a zákulisí památkové péče představí formou reportáží, rozhovorů, fejetonů či soutěží.

Jak se připojit? Projekt je stále otevřen novým partnerům - správcům památkových objektů. Členství je bezplatné, podmínkou je pouze vůle spolupracovat. Objekty získají prezentaci na letáčcích, internetovém portále i možost příspěvků do vydávaného časopisu. Objekty bez vlastních internetových stránek mohou získat prostor na serveru, i vytvoření webové prezentace. Sdružení Polypeje nabízí i spolupráci při řešení dopravního a cykloturistického značení a sjednocování dopravního značení ve stylu EU.


Polypeje

Posláním občanského sdružení Polypeje je zachraňovat památky po stránce technické i po stránce jejich aktivního využívání, a také obracet zájem veřejnosti směrem k historickému a kulturnímu dědictví. V současnosti Polypeje rozvíjí dlouhodobé programy: Správa a záchrana hradu Cimburk u Koryčan, Ateliér MLŠ v Náměšti nad Oslavou - tvůrčí dílny pro děti, Bránu památek.

Ve svých řadách sdružují Polypeje přes 40 dobrovolníků, k činnosti však přispívají i členové dalších organizací (např. Hnutí Brontosaurus, Skauti a jiní). Programy jsou financovány ze sponzorských darů, grantů a dotací, ale i vlastní hospodářskou činností. Z pravidelných přispěvatelů je možno jmenovat především Krajský úřad Zlínského Kraje, Jihomoravský kraj, město Koryčany či Evropskou unii prostřednictvím programu Phare.

Máte-li možnost a chuť podpořit projekt Brána památek, můžete tak učinit finančním darem na účet 112641750/0300, nebo kontaktujte pana Marka Ševečka na tel.777 663 119.


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Eliška Kapounová

Internetové tipy v kulturní oblasti:

Informační a vzdělávací centrum pro kulturu
KULTURA v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
NCSU - Nadace a centrum pro současné umění
Místní kultura - Měsíčník pro kulturní život v místech a regionech
UNESCO - Informační centrum UNESCO v ČR
Divadelní ústav - divadelní informační centrum
ČKA - Česká komora architektů

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz