Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Poslanci přehlasovali prezidentovo veto, zákon o registrovaném partnerství prošel

15. 3. 2006 - PRAHA [Econnect]

Těsnou většinou 101 hlasů dnes poslaneckou sněmovnou prošel zákon o registrovaném partnerství. Česká republika se tak stala první postkomunistickou zemí v Evropě, kde mohou páry stejného pohlaví registrované partnerství uzavírat. "Je to chvályhodné rozhodnutí, které umožní stabilizaci rodin leseb a gayů," uvedla Tereza Kodíčková z Gay a lesbické ligy, občanského sdružení, které dlouhodobě o přijetí zákona usilovalo.

Zákon upravuje vznik partnerství, podmínky vstupu do partnerství, neplatnost a neexistenci partnerství, povinnosti a práva partnerů, zánik partnerství, registraci partnerství a dále pak obsahuje novelizaci osmnácti zákonů, ve kterých se provádějí další změny spojené se zřízením institutu registrovaného partnerství.

Gay a lesbická liga (GLL) krok poslanců vítá. "Naše první a největší poděkování bude směřovat předkladatelům zákona. Tedy těm, kteří vydrželi až do konce. Ti mají na jeho přijetí největší zásluhu, odvedli velký kus práce," říká mluvčí GLL Martin Strachoň. Situaci, kdy se z debaty o zákonu stal osobní spor mezi premiérem Paroubkem a prezidentem Klausem, který zákon před měsícem vetoval, liga příliš nekomentuje. "O tom, kdo všechno si bude chtít přičítat politické body za výsledek dnešního rozhodnutí parlamentu, bych nerad spekuloval. Za zásadní ale považuji přínos pro ty, kvůli kterým byl zákon sepsán a předložen," míní Martin Strachoň.

Odpůrci přijetí zákona většinou argumentovali tím, že zákon o registrovaném partnerství je ohrožením rodiny, prezident Klaus jej dokonce označil za "tragický omyl". "Jsou to důvody věcné a zásadní, rozhodně ale nepramení z jakékoli netolerance pana prezidenta. Prezident Václav Klaus odmítá jakoukoli diskriminaci i projevy společenské averze vůči homosexuální menšině. S tím ale tento zákon navzdory mnoha mediálním výkladům vůbec nesouvisí," uvedl prezidentův tajemník Ladislav Jakl v dopise, kterým odpovídal na výhrady občanů k prezidentově vetu. Otázka, proč výhod manželství mohou požívat i páry, které jsou – ať už nechtěně, nebo záměrně – bezdětné, ale registrované partnerství je právě z důvodu ne-reprodukce "třeba odmítnout", však zůstala nezodpovězena.

Občanské aktivity neustanou ani po přijetí zákona. Gay a lesbická liga bude nyní podporovat informovanost občanů a zejména potenciálních uživatelů zákona o jeho obsahu, o právech a povinnostech z něj vyplývajících. Bude také monitorovat aplikaci zákona v praxi a v případě zjištěných problematických situací či nedostatků bude usilovat o jejich nápravu. "Nejbližším cílem Gay a lesbické ligy v dohledné době nebude uzákonění adopcí nebiologických potomků stejnopohlavními páry," upřesňuje sdružení.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související komentáře

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz