Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mají cyklostezky v Plzni šanci?

23. 1. 2004 - Plzeň [Děti Země]

V loňském roce schválili představitelé města Plzně první tzv. páteřní cyklostezku, která propojí největší plzeňské předměstí s centrem města. Jedná se o průlom v dopravní politice města. V Plzni však stále chybí kvalitní síť cyklostezek, která by umožnila bezpečnou a rychlou dopravu cyklistů.

Od počátku devadesátých let se v Plzni začaly sporadicky budovat jednotlivé úseky cyklostezek, které ovšem na sebe nikterak nenavazovaly. Během čtrnácti let se zněkolikanásobil počet lidí, kteří využívají pro svou přepravu jízdní kolo, problém chybějící cyklistické infrastruktury se tím stává stále závažnějším. V roce 2002 schválila Rada města Plzně Generel cyklistické dopravy, podle kterého má být realizována síť cyklistických stezek. V Generelu cyklistických tras stále chybí páteřní síť stezek (Děti Země požadují, aby páteřní cyklostezky byly zařazeny do Generelu cyklistických tras), které by propojily jednotlivé čtvrti s centrem města a umožnily tak cyklistům bezpečnou a rychlou dopravu po městě.

V součastné době je v Plzni stále jen několik kilometrů cyklistických stezek, které na sebe nenavazují, jsou plné překážek, či jsou vyznačeny jako stezky se smíšeným provozem chodců a cyklistů a tudíž velmi nebezpečné jak pro chodce, tak pro cyklisty.

Cyklostezka na Severní předměstí

Rada města Plzně (RMP) na svém jednání dne 13.11.2003 schválila trasu cyklistické stezky na Severní předměstí a uložila tajemníkovi MMP její přípravu. Podle technického náměstka primátora města Plzně Ing. Miroslava Kalouse by měla být cyklostezka realizována již v roce 2004. Cyklostezka na Severní předměstí by měla být vybudována jako samostatná stezka oddělená od automobilové i pěší dopravy. Na trase stezky a jejím prioritním prosazení se podílely Děti Země ve spolupráci se Společností pro veřejnou dopravu a Správou veřejného statku města Plzně (SVSMP).

Osud cyklostezky je stále nejistý

Rada města Plzně sice vzala na vědomí doporučení komise RMP pro dopravu a bezpečnost o výběru a potřebě urychlené realizace prioritní páteřní cyklistické trasy, ale v rozpočtu města Plzně na rok 2004 chybí položka na její realizaci. Představitelé města se hájí tím, že peníze na realizaci cyklostezky jsou zahrnuty v rozpočtu SVSMP. Podle posledních informací Dětí Země však není jisté, jestli potřebnou částku SVSMP na cyklostezku vyčlení. Děti Země budou i nadále sledovat osud první páteřní cyklostezky a pokračovat v prosazování ostatních páteřních cyklostezek.

Článek jsme převzali z laskavým svolením plzeňské pobočky Dětí Země


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz