Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rozšíření EU může způsobit potíže žadatelům o azyl

23. 1. 2004 - PRAHA [Econnect]

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) varuje, že rozšíření Evropské unie v květnu 2004 může mít za následek zkomplikování situace žadatelů o azyl. Po prvním květnu se charakter žádostí o azyl v regionu může dramaticky změnit, řekl shromáždění evropských ministrů vnitra v Dublinu Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Ruud Lubbers.

Zdokonalené procedury identifikace a registrace osob hledajících azyl znamenají, že je nyní snazší poslat je zpět do první země Evropské unie, do které vstoupily – což v praxi bude znamenat nové členské státy, upozornil Lubbers. Připomněl situaci nových středoevropských zemí Unie, které v současnosti mají pouze patnáct či dvacet azylových poradců. "Před deseti lety neměly vůbec žádný azylový systém," podotkl. "Co se stane, když jim budou tisíce žadatelů o azyl posílány zpět z vnitřních zemí Evropské unie?"

V květnu se k EU mají kromě České republiky připojit také Estonsko, Litva, Lotyšsko, Kypr, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Podle komisaře OSN může nově harmonizovaná evropská legislativa problém rozjitřit a může dojít k více nerovnoměrnému pohybu osob mezi členskými státy EU. Proto UNHCR navrhuje vytvoření centralizovaného celoevropského systému zpracovávání žádostí pro určité kategorie žadatelů o azyl – namísto ponechávání zodpovědnosti na jednotlivých členských státech.

Podle tohoto návrhu by Evropská unie měla zřídit přijímací střediska, v nichž by pracovali zkušení poradci a tlumočníci, kteří by žádosti vyřizovali. Členské státy by měly břímě přijímání uprchlíků sdílet tak, aby žadatelé o azyl byli v zemích Unie rozmístěni rovnoměrně a nikoli pouze v několika málo zemích.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky má za úkol chránit uprchlíky a pomáhat jim po celém světě. UNHCR bylo založeno v roce 1951 Valným shromážděním Organizace spojených národů s cílem pomoci přibližně 1,2 milionů uprchlíků, kteří se v důsledku druhé světové války neměli kam vrátit. Dnes UNHCR chrání a pomáhá více než 26 milionům lidí ve 119 zemích.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz