Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Grafitti je energií velkoměsta

14. 3. 2006 - PRAHA [E-žurnál]

-Pražské grafitti od TCP-
-Pražské grafitti od TCP-
Přestože v západní Evropě se výtvarné umění grafitti řadí mezi typické výboje postmoderního umění, u nás stále převládá pohled na grafitti jako pouhé vandalství. Tento rozhovor vzniknul po křtu knihy Martiny Overstreet In Grafitti We Trust, která shrnuje patnáctiletou historii grafitti u nás. Na otázky odpovídal jeden ze spoluautorů knihy, writer v komunitě známý pod přezdívkou Pasta.

Podíleli jste se na vzniku knihy Martiny Overstreet „In Grafitti We Trust“. Co bylo příčinou spuštění tohoto projektu? Její článek o grafitti v Time in?

Takovýhle nápad nosila scéna v hlavě jistě už pár let. Šlo o to, kdo to vydá. Mladá fronta oslovila Martinu Overstreet – a ta si ke spolupráci přizvala mně a Maskera. Impulsem pro MF, proč oslovit právě ji, nebyl určitě jeden článek, ale spíš její dlouhodobý zájem o tuto subkulturu.

Proč mají lidé potřebu tvořit grafitti? Co jim to přináší, co od toho očekávají? Jak souvisí s energií velkoměsta? Bývá označováno za kulturu sídliště. Nakolik jde o autentickou věc a nakolik o stylizaci?

Hm, je velmi těžké odpovědět komplexně. Jistě se každý z nás v životě dostal do situace, kdy nedokázal slovem popsat určitý zážitek. U graffiti právě tenhle problém je, a proto je to především kultura sama pro sebe. Slova jsou strašně omezující. Potřeba malovat po zdech je podle mě zakódovaná hluboko v každém z nás. Graffiti nesouvisí s energií velkoměsta, ono jí je! A stylizace? Autentické není dnes již nic, stylizace je v každém tahu.

Grafitti vzniklo v Čechách během několika let. Co to znamená pro scénu kolem, jak moc jiné je české grafitti? Jeden čas to byla velmi módní záležitost, teď mi přijde, že zájem trochu opadá. Věnují se tomu spíše lidé, pro které je to neodělitelná součást životního stylu. Je to správný dojem?

České graffiti má v zahraničí vysoký kredit, Češi byli vždycky šikovní. Módní záležitost udělala z graffiti média, ve skutečnosti jí však nikdy nebylo. Graffiti se nemůže stát módou z mnoha důvodů, je to velmi nepohodlný a drahý koníček, prochodit promrzlé noci, špinavej od bláta, utíkat, to nebude nikdy módní… móda zůstane vždy pohodlně sedět v křesle obývacího pokoje.

Vydání takovéto kvalitní publikace je jakýmsi krokem pryč od undergroundu. Mě třeba na křtu zarážel kontrast mezi "oficiálností" večírku a videi ze stříkání vlaků. Můj dojem byl, že se jedná trochu o sentiment za starými časy. Jaký bude, myslíte, další vývoj scény? Pryč z ulice do galerií? Nebo k reklamám typu "zabrejkuj si na klávesnici"? Pokud se grafitti stane uznávaným uměním, je to dobře, nebo špatně?

Čechy mají jednu velkou zvláštnost. Underground je u nás vnímán jako něco špinavého, nejlépe s flaškou toulenu na Hlaváku. Většina writerů se přitom ráda hezky obléká, má ráda hezké věci, hodně lidí dělá grafiku, design, architekturu atd…

Večírek mi nepřišel nikterak oficiální… chcete-li, tak tohle je underground 21. století, umíme využít systém; stejně jak popkultura parazituje na nás, o to víc my parazitujeme na ní; nebereme si servítky a vezmeme si to, co chceme.

Graffiti nebylo, není a nikdy nebude uměním! Je to specifická kultura a má i svůj specifický vývoj, nedá se na to nic naroubovat. Graffiti a vše, co z něj vychází, vás obklopuje každý den, kamkoliv se podíváte… bude stále více naplňovat galerie, ale zároveň nenechá ulice čisté: to se vůbec nevylučuje, naopak je to velmi výrazný trend ze světových metropolí.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

15. 3. 2006
15. 3. 2006
martan
17. 3. 2006
Jamal
28. 3. 2006
15. 3. 2006
16. 3. 2006
dize
17. 3. 2006
Jamal
28. 3. 2006
6. 8. 2006
15. 6. 2007
15. 6. 2007
15. 6. 2007
15. 6. 2007

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz