Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Parlamentu je porušování zákona o střetu zájmů stále bez většího postihu

21. 1. 2004 - PRAHA [Econnect / Oživení]

Poslanci a senátoři jsou jako veřejní funkcionáři podle zákona povinni každý rok odevzdat "Oznámení o činnostech, o příjmech a darech a o nemovitém majetku", a to vždy do konce června následujícího roku. Ne všichni to však dělají včas, někteří vůbec. Porušují tak zákon o střetu zájmů, jedinou sankcí za to nyní je veřejné napomenutí. Zákonem dané právo občanů nahlížet do evidence oznámení a pořizovat si opisy umožňuje Parlament jednou za měsíc v budově Senátu či Sněmovny. Fotokopie oznámení proto již druhým rokem zveřejňuje na svých internetových stránkách Bezkorupce.cz občanské sdružení Oživení. Transparency International pak připravuje návrh nového zákona o střetu zájmů, který upravuje i podávání těchto oznámení.

Za rok 2002 nepodalo do prosince 2003 oznámení celkem 55 poslanců a senátorů. Iniciovat řízení, jehož výsledkem je veřejné napomenutí poslance či senátora za porušování zákona, může pouze skupina 5 senátorů či 10 poslanců. Oživení proto v říjnu vyzvalo všechny zákonodárce Parlamentu ČR, aby podali podnět k zahájení řízení o porušení zákona svému Mandátovému a imunitnímu výboru na ty senátory a poslance, kteří povinné oznámení dosud neodevzdali. Po podání podnětu k prošetření svou povinnost do ledna dodatečně splnilo 25 zákonodárců. Po půl roce od data, kdy mělo být ve lhůtě oznámení podáno, stále chybí oznámení 23 poslanců a 7 senátorů.

O udělení výtky rozhoduje v řízení mandátový a imunitní výbor sněmovny či senátu. Jak zjistilo sdružení Oživení každý výbor postupuje odlišně, výtka nebyla zatím udělena ani jedna. Senátní výbor neuznal podnět za dostatečně podložený a čeká se na právní posudek, zda je nepodání oznámení dostatečně "hodnověrnou" skutečností. Sněmovní výbor zase projednával podnět v polovině ledna, aniž by došel k jednoznačnému závěru. Znovu ho má projednávat na konci ledna, jedinou možnou sankcí je veřejná výtka.

Občanské sdružení Oživení se problematice střetu zájmů a každoročním oznámením poslanců a senátorů o svých vedlejších příjmech dlouhodobě věnuje. Informace o problematice korupce a střetu zájmů, seznam zákonodárců, kteří oznámení neodevzdali, i fotokopie podaných oznámení zveřejňuje na své internetové stránce Bezkorupce.cz.

"Řada poslanců vůbec oznámení ve stanoveném termínu nepodá, nebo dodá nedostatečně vyplněné. Omezený přístup k oznámením snižuje možnost veřejné kontroly. Poukázali jsme na mizivou kontrolu těchto oznámení (podnět ke kontrole mohou podat jen členové Parlamentu). Na naši říjnovou výzvu k podnětu reagovalo v prosinci pět členů Senátu. Zatímco v zákonném termínu (do června 2003) oznámení za rok 2002 neodevzdalo 58 poslanců a 21 senátorů, po podání podnětu se tento počet snížil na 23 poslanců a 7 senátorů (údaj k 5.1.2004)," říká Lenka Petráková z Oživení.

Povinnost oznamovat své vedlejší příjmy má také prezident. Oznámení Václava Klause za minulý rok bylo do Parlamentu ČR doručeno 18.9.2003. Na přednáškách si přivydělal 411 tis. Kč. V červenci Hrad ujišťoval, že pan prezident své oznámení opomněl vyplnit, což neprodleně napraví.

Povinnost podávat oznámení mají poslanci od roku 1997 a senátoři od roku 1998. Počet podaných oznámení se rok od roku sice zvyšuje a za rok 2002 svá oznámení podalo zatím nejvíce zákonodárců v historii, přesto však je počet těch, kteří svévolně zákon porušují stále vysoký a prodlevy velké. Pomoci by měl nový zákon o střetu zájmů.

Nový zákon o střetu zájmů

Bez větší pozornosti zatím v ČR zůstává působení poslanců a senátorů v dalších volených i nevolených funkcích. Jejich členství v dozorčích radách a představenstvech různých podniků, v krajských, městských a obecních zastupitelstvech právem vyvolává pochybnosti o nestrannosti jejich rozhodování. Omezení působení poslanců a senátorů v dalších placených funkcích je proto součástí návrhu nového účinnějšího zákona o střetu zájmů s širší působností, který připravila organizace Transparency International ČR.

Co je třeba v současném zákoně o střetu zájmů změnit? Podle Transparency i Oživení je především potřeba zlepšit přístup veřejnosti k informacím, umožnit veřejnou kontrolu oznámení, zavést účinné sankce za porušení zákona, omezit působení poslanců a senátorů v dalších placených funkcích. Návrh také rozšiřuje okruh povinných osob, kterých se týká.

Nový zákon připravuje Ministerstvo spravedlnosti, kterému Transparency svůj návrh poskytla jako podklad. Vláda má v plánu návrh zákona o střetu zájmů projednat do března, do sněmovny by se měl dostat v červnu.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz