Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vlčí hlídky i akce Falco sledující ohrožené dravce a šelmy hledají dobrovolníky

20. 1. 2004 - PRAHA [Econnect]

V ČR se již řadu let konají dvě tradiční dobrovolnické akce na pomoc ohrožené divoké přírodě. Akce Falco hlídá hnízda dravých ptáků ve vybraných chráněných oblastech, Vlčí hlídky v Beskydech zase pravidelně v zimních měsících mapují výskyt velkých šelem. S mapováním šelem v Beskydech můžete pomoci zanedlouho i vy. Nejbližší se uskuteční 14. a 15. února, organizuje jej Správa CHKO a účastníci projdou přidělené trasy a zaznamenají všechny zjištěné pobytové znaky šelem (rys, vlk, medvěd). Akce Falco se pak opět chystá na jaro - na konec dubna, až dravci vyberou své letošní hnízdiště.

Vlci, rysy a medvědi v Beskydech

Vlk obecný, rys ostrovid a medvěd hnědý jsou velké šelmy, které v českých zemích v 19. století člověk zcela vyhubil. Od druhé poloviny minulého století se do ČR začínají opět vracet zejména na území Beskyd, odkud migrují slovenské populace. Přesto, že např. vlci jsou odpradávna opleteni zlými pověstmi, obavy z jejich napadení člověka se nikdy nepotvrdily, neboť jsou plaší, lidem se snaží vyhýbat a za posledních sto let nebyl v Evropě ani Americe doložen jediný případ napadaní a zabití člověka vlkem. Přesto mezi některými lidmi panují zlé předsudky a tyto krásná zvířata nelítostně střílejí.

Největší nebezpečí pro velké šelmy je jejich ilegální lov, přestože jsou všechny přísně chráněné. Jedinou možností jak jim umožnit návrat do teritorií, ze kterých byli v minulosti lidmi vytlačeni, je jejich přímá ochrana v terénu. V Beskydech proto už šestým rokem operují od listopadu do března tzv. Vlčí hlídky - speciálně proškolené 2-3 členné skupiny dobrovolníků, kteří sledují pobytové znaky chráněných šelem a pokusy jejich nelegálního lovu. Setkávají se například s masitými návnadami na šelmy - tzv. újeděmi, které myslivci kladou před své zateplené posedy. Hlídky pořizují sádrové odlitky stop šelem a sbírají trus nebo srst, který pak slouží k dalším výzkumům. Všímají si i dalších chráněných živočichů jako je vydra říční, kočka divoká, tetřev hlušec, jeřábek lesní.

Vlčí hlídky pořádá společně Hnutí Duha, občanské sdružení Beskydčan a Český svaz ochránců přírody. Spolupracují také se správou CHKO Beskydy. Na začátku zimy - většinou v listopadu se koná úvodní setkání vlčích hlídek pro nové i fungující dobrovolníky. Zapojit se ale lze i během zimy.

Právě nyní správa CHKO Beskydy hledá dobrovolníky na pomoc při mapování výskytu velkých šelem, které se uskuteční v sobotu a neděli 14. a 15. února. V případě nepříznivého počasí ( = nedostatek sněhu, množství čerstvého prachového sněhu nevhodného ke zjišťování stop, déletrvající sněžení, déšť) akce proběhne v náhradním termínu: 21.- 22. února nebo pak 28.- 29. února. Zájemci se mohou ozvat na e-mail: bartosovadana@schkocr.cz, beskydy@schkocr.cz, Správa CHKO Beskydy, Nádražní 36, 756 61 Rožnov p.R., tel: 571 654 293 kl.23; mobil : 607 837 854.

Akce Falco

Akce Falco patří mezi nejznámější akce na ochranu vzácných dravých ptáků u nás. Jejím cílem je za pomoci dobrovolníků uhlídat hnízda především sokolů a rarohů před rušením neukázněnými návštěvníky přírody a horolezci. Z neznalosti či lhostejnosti může dojít k vyplašení rodičovského páru a opuštění vajíček či mláďat. Stále je však nutné hnízda hlídat i před možným vykradením mláďat překupníky zvířat, kteří je prodávají tzv. milovníkům přírody.

Akci pořádá Klub ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země. Akce probíhá ve spolupráci se správami CHKO, které nejdříve mapují místa, kde se dravci uhnízdí. Nejpozději na začátku dubna pak informují Klub i další spolupracující organizace o tom, kolik hnízd a kde je potřeba letos hlídat. V rámci akce Falco jsou dravci hlídáni přibližně od konce dubna do konce června, dosud především v Českosaském Švýcarsku, na Broumovsku či v Jeseníkách

Akci nelze realizovat bez pomoci desítek dobrovolných strážců, kterým není lhostejný osud dravých ptáků, přírody vůbec a jsou ochotni obětovat několik dnů volna. Hlídá se v týdenních turnusech (od soboty do soboty) 24 hodin denně za každého počasí. Strážní skupiny o počtu 4-6 lidí jsou ubytovány v základním táboře (chata, stan, přívěs) a po instruktáži odborníkem se střídají při zajištění ostrahy hnízda. Podrobnější informace můžete získat na stránce Klubu ochrany dravců a sov, na mailu akcefalco@email.cz a nebo přímo u koordinátora náboru strážců na adrese: Ivo Páral, Holubice 158, 683 51 Holubice, mobil 605468263.

Falco probíhá v různých místech ČR i Slovenska nepřetržitě od roku 1990 a za tuto dobu se podařilo uhlídat několika stům dobrovolných strážců za dohledu odborníků celkem 43 mláďat rarohů velkých, 22 mláďat sokolů stěhovavých a 20 mláďat orlů královských. Bylo zaznamenáno několik pokusů o vykradení, ale žádné ze střežených hnízd diky bdělosti strážců vykradeno nebylo. V roce 2003 zasahovali strážci i ve 120 případech proti neukázněným horolezcům, kteří mohli vyplašit rodičovský pár na hnízdě ve skalní stěně.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

30. 3. 2009

Související články

Související tisk. zprávy

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz