Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Danone: Litujeme toho, jestli jsme oklamali spotřebitele nápisem BIO

15. 3. 2006 - PRAHA [Ekolist]

-foto-
-foto-
Společnost Danone v letech 1996 až 2000 vyráběla jogurt pod názvem BIO Bifidus Aktiv, který však nebyl produktem ekologického zemědělství. V názvu výrobku byl použit nápis BIO, který je vyhrazen jen pro produkty ekologického zemědělství. V roce 1998 byla proti Danone podána žaloba firmou Pro-Bio, která se zabývá obchodem s biopotravinami a organizacemi hájícími zájmy spotřebitelů, Ekologickým právním servisem, Ars Aequi et Boni a organizací KEZ, která provádí certifikaci biopotravin.

Až do roku 2001 bylo ze zákona zakázané používat v názvu výrobku předponu či příponu BIO. Danone nápis BIO použilo jako samostatné slovo s tím, že podle ní se na takto použité slovo BIO zákaz nevztahuje. V lednu 2001 začal platit nový zákon o ekologickém zemědělství, který nejasnost odstranil a zakázal používat slovo BIO explicitně. Firma Danone přejmenovala svůj produkt na Aktivia. Po této změně pokračoval ve sporu se společností Danone již jen firma Pro-Bio, která žádala po společnosti Danone veřejnou omluvu za své chování, které mohlo vést ke klamání spotřebitelů a parazitování na pověsti výrobců biopotravin.

Společnost Danone byla v soudní při nejprve úspěšná, u Městského soudu v Praze vyhrála. Následně však prohrála u Vrchního soudu v Praze. Městský soud v Praze nakonec uložil společnosti Danone, aby se omluvila. Proti verdiktu soudu podalo Danone odvolání opět k Vrchnímu soudu v Praze. Při nařízeném ústním jednání pak navrhlo Danone smírné řešení sporu spočívající v jiném znění omluvy, totiž že se Danone neomluví společnosti Pro – Bio, ale spotřebitelské veřejnosti. Tento návrh společnost Pro – Bio akceptovala. Podle vyjádření Pro-Bia bylo hlavním cílem obecné napravení precedentu nebezpečného pro hospodářskou soutěž, který spočíval v tom, že velký hospodářský subjekt využil svého postavení a choval se nezodpovědně ke spotřebitelům.

"Společnost Danone zdůrazňuje, že značka BIO Bifidus Aktiv nikdy nebyla na českém trhu použita úmyslně za účelem klamání spotřebitelů a vytváření dojmu, že se jedná o výrobek ekologického zemědělství. Pokud přesto bylo u spotřebitelů vyvoláno klamné zdání, že jde o výrobky ekologického zemědělství, pak společnost Danone toho lituje," stojí ve zveřejněném prohlášení firmy Danone.

„Samozřejmě vítáme omluvu společnosti Danone. Přichází však velice pozdě a pod hrozbou konečné prohry v celém soudním sporu. Především však doufáme, že celá kauza bude dostatečným signálem pro všechny ty velké obchodní společnosti, které se domnívají, že díky své ekonomické síle se mohou chovat společensky neodpovědně,“ říká Pavel Franc, právník Ekologického právního servisu, který zastupoval společnost Pro-Bio.

Podle žalobců došlo před rokem 2001 k "zdivočením mravů soutěže", neboť výrobci potravin začali hojně používat značku BIO, přestože jejich produkty nepocházely ze systému ekologického zemědělství. Na českém trhu se vyskytovaly i jiné jogurty, které neoprávněně používaly značku BIO, například jogurty Yoplait firmy Galas nebo jogurt Dr.Bio firmy Olma. Obě firmy své výrobky stáhly v roce 2001, kdy začal platit nový zákon. V současnosti je na našem trhu k dostání jediný BIO jogurt Via Natur od firmy Olma.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz