Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bez podpory čisté energie můžeme přijít o miliardy

19. 1. 2004 - PRAHA [Hnutí Duha / Econnect]

Pokud Česká republika a další noví členové Evropské unie nezavedou dobrou legislativu a další opatření podporující čisté zdroje energie, mohou přijít během příštích dvou desetiletí o investice ve výši přinejmenším 18 miliard EUR. Varuje před tím studie, kterou v Bruselu vydal Světový fond pro ochranu přírody (WWF) ve spolupráci s partnerskými organizacemi včetně Hnutí Duha.

Studie zároveň varuje, že podmínkou úspěchu je dobrá legislativa, která zajistí předvídatelné finanční prostředí pro podnikatele; odstranění velmi komplikovaných administrativních procedur a dlouhodobá garance slušné ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů, aby se jejich budování vyplácelo.

Studie odhaduje, že čistá energie - jako jsou větrné elektrárny, solární kolektory a především spalování biomasy či bioplynu může v ČR vytvořit 60 000 nových pracovních míst. Ve srovnání s dalšími novými členskými EU zeměmi vychází Česká republika poměrně dobře díky vyhlášce Energetického regulačního úřadu z roku 2002, která stanovila pevné výkupní ceny za čistou elektřinu. Studie ale jedním dechem varuje, že krátkodobé opatření není dost účinné, protože negarantuje dostatečnou jistotu pro podnikatele.

V únoru Poslanecká sněmovna začne projednávat návrh nového zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Hnutí Duha prosazuje jeho podstatné úpravy, aby byl skutečně úspěšný.

Petr Holub z Hnutí Duha, autor analýzy české legislativy ve studii WWF, řekl:
"Čistá energie pomůže snížit rekordní český příspěvek ke globálním změnám podnebí, vytvoří tisíce nových pracovních míst a přivede investice především do slabých venkovských obcí. Mezinárodní srovnání varuje, že naše kulhání míle pozadu za Německem a dalšími evropskými státy způsobuje hlavně špatná legislativa. Domácí výrobci nemají jistotu, že se jim investice do větrných elektráren a podobných projektů vůbec vrátí, takže je velmi obtížné získat bankovní úvěr."

Momentálně si podle studie vede nejhůře Slovinsko a nejlépe je na tom Litva, která zaručila výkupní ceny čisté elektřiny.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz