Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Netradiční svědectví o lidech, které spolkla druhá světová válka

12. 1. 2004 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Výstava Zmizelí sousedé vznikla jako jeden z mnoha výstupů stejnojmenného projektu, který vybízí mladé lidi k pátrání po sousedech, kteří z jejich nejbližšího okolí zmizeli převážně v období 2. světové války. Jde o samostatný literárně - dokumentační projekt, který byl oficiálně vyhlášen pod záštitou Kanceláře prezidenta republiky v rámci Konference „Fenomén holocaust“ Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v roce 1999. Výstava probíhá od 11. do 31. ledna v prostorách Městské knihovny v Berouně.

Výstavu tvoří devět plakátů, které jsou kopií informačních panelů, jež vznikly výběrem nejlepších studentských prací, obsahujících výsledky jejich badání v určité oblasti České republiky. Tyto materiály představují jedinečné autentické svědectví jedné tragické kapitoly lidských dějin. Výstava představí také historická fakta, týkající se židovského osídlení v oblasti Berounska - konkrétně pak v obcích Mořina a Liteň.

Uspořádáním výstavy nekončí novoroční kulturní nabídka Dobročinného spolku Lomikámen. Koncentrační tábory, Židé a holocaust se stanou námětem i doprovodných akcí. Každý lednový čtvrtek, počínaje patnáctým lednem, proběhně promítání filmů a dokumentů, zaměřených právě na výše zmiňovanou tématiku. Pro studenty středních škol je naplánována přednáška přibližující kořeny antisemitismu v Evropě. Spolek také uvažuje uspořádat počátkem února hudební vystoupení kapely Klec, jež patří v České republice mezi významné představitele tradičního židovského klezmeru.

Všechny uvedené akce jsou pořádány v rámci projektu Kultura v Klubu alternativ, který se D. s. Lomikámen chystá otevřít v bývalých kasárnách v Berouně. „Klub alternativ bude sloužit jako běžná kavárna, s tím rozdílem, že ta naše bude zaměstnávat psychické choré spoluobčany. Navíc bude naplněna bohatým kulturním programem.

Jelikož však dosud nedošlo k předání objektu do majetku Města Beroun, nemůžeme zatím zahájit rekonstrukci prostor určených k realizaci projektu. Snažíme se tedy naplňovat projekt prozatím v jiných prostorech, které nám byly nabídnuty spolupracujícími subjekty, mimo jiné právě Městem Beroun, Městskou knihovnou či agenturou Foxart,“ uvedl člen Dobročinného spolku Lomikámen Tomáš Sklenička. „Po skončení výstavy v prostorách Městské knihovny se nabízí její umístění případným zájemcům v dalších místech,“ dodal Sklenička.

Finanční prostředky na rekonstrukci prostor Klubu alternativ poskytly Nadace Civilia, Nadace Charty 77 a společnost Kostal CR.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz