Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace zahájilo projekt na ochranu pralesů na Papui Nové Guinei

10. 3. 2006 - PRAHA [Econnect / Greenpeace]

-Start Global Rescue Station na palubě Rainbow Warrior / Foto Greenpeace / Behring-
-Start Global Rescue Station na palubě Rainbow Warrior / Foto Greenpeace / Behring-
V jednom z posledních pralesních rájů světa (Paradise Forests) na Nové Guinei pokračuje nelegální ničivá těžba dřeva ohrožující křehký ekosystém i místní komunity. Greenpeace International zde proto zahájilo projekt Global Forest Rescue Station, který má pomoci místním komunitám zajistit práva k jejich půdě, která je po celé generace jejich domovem.

Na žádost místních obyvatel Greenpeace založilo na břehu jezera Murray hluboko v pralese „Globání stanici na ochranu lesa“ (Global Forest Rescue Station). Stanice se nachází na území národa Kuni a místní obyvatelé se budou podílet na všech aktivitách v rámci projektu. Aktivisté Greenpeace z celého světa pomohou příslušníkům národa Kuni, Begwa a Pari vytyčit hranice svého území a tím zabezpečit ochranu proti dřevorubcům.

Ačkoliv podle zákonů Papui Nové Guinei je 97 % území ve vlastnictví původních obyvatel, hranice území mnoha kmenů nejsou dodnes oficiálně určeny. Do doby, než se tak stane, jsou tato území fakticky ohrožena nelegálními aktivitami těžařských firem.

Na Papui Nové Guinei je destrukce pralesa mnohem horší než v dalších státech regionu. Firmy zde nedodržují zákony a převládá ilegální těžba, která ohrožuje celý přírodní a socioekonomický systém oblasti. Těžaři ignorují zájmy místních komunit, na jejichž území těží, a zastrašují a vyhánějí vesničany z jejich domovů.

Tropický deštný prales na Papui Nové Guinei je spolu dalšími pralesy v jihovýchodní Asii - Indonésii, Malajsii - znám pod anglickým názvem jako Paradise Forest (Rajský les). Tento prales je typický svou vysokou biologickou hodnotou a obrovskou druhovou rozmanitostí. Poskytuje domov 17 000 druhům rostlin, 233 druhům savců, 650 druhům ptáků a 275 druhům plazů. Polovinu živočichů na tomto ostrově tvoří endemické druhy (pouze zde žijící). Přitom nové druhy jsou stále objevovány. Nejznámějším z endemických druhů žijících v celé oblasti je orangutan (Pongo Pygmeus), který se vyskytuje na ostrovech Borneo a Sumatra.

Osmdesát procent všech světových pralesů je dnes již zničeno. Každé dvě vteřiny mizí plocha pralesa o velikosti fotbalového hřiště, což je přibližně 10 milionů hektarů ročně. Navždy se ztrácejí nesčetné druhy rostlin, a to i těch, které dosud nebyly vědecky popsány a které by mohly i přispět k léčbě závažných civilizačních chorob. Mizí velké množství živočišných druhů. Zaniká životní prostor původních, domorodých národů, které jsou ohroženy ve své existenci i se svými jedinečnými znalostmi místního prostředí.

Z původních 63 milionů čtverečních kilometrů přírodních pralesů dnes tak již na Zemi existuje pouze sedm velkých, souvislých pralesních oblastí – sedm úžasných pralesů, které je bezpodmínečně nutné chránit a zabránit jejich zničení.

Greenpeace vede již mnoho let celosvětovou kampaň za záchranu pralesů, od roku 2005 i v České republice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Tipy Econnectu pro oblast ŽP:

EkoLink: Katalog odkazů o životním prostředí (součást katalogu Kormidlo.cz)
Zelená seznamka s ekologickými organizacemi na
KOMU? KAM? PROČ?: Adresář NNO působících v oblasti životního prostředí
Zelený kruh: Servisní organizace pro NNO působící v ŽP a jejich Platformu.
Ekolist - deník o životním prostředí
EnviWeb - Server o životním prostředí
EcoMonitor: Databáze článků o ŽP
Hra o Zemi: Chcete něco udělat pro ŽP a nevíte jak? Víte, jaká je vaše Ekologická stopa?

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz