Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cenu za nejlepší film festivalu Jeden svět získal Slovák Vojtek

10. 3. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Hlavní Cenu ministra kultury ČR za nejlepší film osmého ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět získal slovenský dokumentarista Jaro Vojtek za film My zdes. Cenu za nejlepší režii pak od hlavní poroty festivalu získal Jens Schanze z Německa za snímek Zimní děti - mlčící generace. V šesti kategoriích festivalu, v nichž se udělovaly na závěr festivalu ceny, hned dvakrát zvítězil snímek s tématikou občanské války v Čečensku.

Vojtek ve svém filmu popsal osud členů rodiny Krnáčových, kteří se po 40 letech strávených v kazašské vesničce Balgarka rozhodnou vrátit se zpět na rodné Slovensko. Schanze ve svém snímků zkouší prolomit mlčení svých rodičů, zejména matky, dcery důstojníka NSDAP. Čestná uznání hlavní poroty získali český režisér Miroslav Janek za film Vierka a polský dokumentarista Grzegorz Pacek za snímek Běž za Louisou.

Jeden ze členů hlavní poroty, dokumentarista Filip Remunda, při zdůvodňování udělených dvou hlavních cen a dvou čestných uznání připomněl rčení o tom, že ve válce múzy mlčí; většina filmů hlavní soutěže podle názoru poroty jakoby bohužel tvrdila právě toto. "S tím nemůžeme souhlasit. Jsme přesvědčeni, že umění a kritické uvažování válce ustoupit nesmí, jinak se válka přesouvá do naší mysli," řekl přítomným.

Festival Jeden svět letos v Praze nabídl 118 dokumentů ze 40 zemí a řadu doprovodných akcí. Na úvod festivalu pořadatelé tradičně udělili cenu Homo Homini člověku, který se významně zasloužil o prosazování lidských práv. Letos tuto cenu získal Ales Bialacki z Běloruska.

Zvláštní cenu festivalu, o níž tradičně rozhoduje bývalý prezident Václav Havel, obdržela režisérka Milena Kanevavová za snímek Totální popření. Jeden svět se letos uskuteční i v dalších 13 městech České republiky. Od pondělí jej mohou navštěvovat obyvatelé Českých Budějovic, Ostravy a Pardubic, ve čtvrtek začal také v Brně. Postupně se přesune i do dalších měst.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz