Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přestaňme mlčet

9. 1. 2004 -, Econnect

Zatímco stovky lidí již podepsaly petici požadující obnovení azylového řízení skupiny šedesáti Čečenců, kterým hrozí deportace zpět do vlasti, a aktivisté Amnesty International a Nesehnutí připravují její předání ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi a Tomáši Haišmanovi z odboru azylové a migrační politiky téhož ministerstva, objevila se další iniciativa na podporu uprchlíků. Ta chce vládu a parlament přimět k tomu, aby hledaly způsob, jak čečenským uprchlíkům umožnit důstojný pobyt v ČR do doby, než skončí rozsáhlé porušování lidských práv v Čečensku. "Celou situaci čečenských žadatelů o azyl by měla ČR řešit systémově," vysvětlují důvody zahájení podpisové akce její iniciátoři František Kostlán a Věra Roubalová.

K podpisové akci "Lidskost pro Čečence - přestaňme mlčet", která byla zahájena ve středu, se připojili mimo jiné předseda Senátu Petr Pithart, herečka a poslankyně Táňa Fischerová, poslanec a duchovní Svatopluk Karásek, členka Pražských matek Jarmila Johnová a novináři Jaromír Štětina, Dana Mazalová a Petra Procházková. "Soudíme, že počínání ČR je součástí snahy o navrácení čečenských uprchlíků na území Ruské federace, což by odporovalo mezinárodním úmluvám, které ČR ratifikovala, i české legislativě," vzkazují vládě.

Stránka www.rasismus.cz/cecna, která je výzvě věnována, obsahuje také souhrn událostí týkajících se Čečenska za rok 2003 a nabízí i analýzu přístupu České republiky k čečenským uprchlíkům. Podle té ministerstvo vnitra zcela ignoruje množství zpráv o porušování lidských práv v Čečensku. "Ve shodě s oficiálním tvrzením představitelů Ruské federace popírá i to, že by v Čečensku dosud probíhal ozbrojený konflikt. Situace v Čečensku byla přitom letos kritizována mnoha nadnárodními, vládními i nevládními organizacemi, upozorňujícími na naprostou beztrestnost pachatelů zločinů proti lidskosti spáchaných v Čečensku i v uprchlických táborech v Ingušsku. Konflikt v Čečenské republice Ičkeria si dosud vyžádal minimálně 100 000 životů (podle neoficiálních informací však dvakrát až třikrát více), statisíce obyvatel zahnal do Ingušska a další desetitisíce do zahraničí," píše František Kostlán, člen sdružení Poradna pro uprchlíky, Centrum pro otázky migrace, Tolerance a občanská společnost a Slovo 21.

Iniciátoři výzvy jsou přesvědčeni, že vláda by měla dát podnět příslušným mezinárodním institucím, aby pomohly situaci čečenských uprchlíků v České republice řešit; a stejně tak vyvolat jednání příslušných institucí Evropské unie či států, jichž se stále trvající exodus čečenských uprchlíků bezprostředně dotýká, o společném řešení tohoto problému. Pokud vláda, respektive ministerstvo vnitra nezmění svůj přístup, vystavuje se obvinění z porušování zákonů a dohod a nehumánního zacházení s uprchlíky, upozorňuje ve své analýze František Kostlán. "Prvním krokem k nápravě je uznání "překážky vycestování," respektive uznání skutečnosti, že v Čečensku i jinde na území Ruské federace jsou stále ve velké míře porušována i ta nejzákladnější lidská práva," dodává. Výzva zároveň upozorňuje, že signatáři z řad nevládních organizací zabývajících se uprchlíky nabízejí při řešení tohoto problému svoji pomoc.

Podpisové archy je možné získat na stránkách výzvy – vyplněné jsou očekávány na adrese o. s. Tolerance a občanská společnost, P. O. Box 125, Praha 2, 120 21 – A. Podpisy s potřebnými údaji (jméno a příjmení, členství v NNO, respektive profese) lze posílat i e-mailem na kontaktní adresu vera.roubalova@volny.cz. Aktuální informace a seznam signatářů budou doplňovány na adrese www.rasismus.cz/cecna.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související tisk. zprávy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz