Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Propouštění z Guantánama: z deště pod okap?

8. 1. 2004 - PRAHA [Econnect]

V izolaci, bez možnosti setkat se s právníky nebo rodinou, bez možnosti soudu: taková je dlouhodobá situace lidí zadržovaných na Guantánamu. Nyní jsou někteří z nich propouštěni bez trestu - obránci lidských práv však varují, že mohou čelit dalšímu bezpráví. "Nekonečné zadržování bez soudu, mučení nebo popravy v jejich vlastní zemi," vyjmenovává Amnesty International rizika, kterým propuštění mohou být vystaveni.

Mnoho ze zadržených na Guantánamu pochází ze zemí, které samotná vláda Spojených států odsoudila kvůli závažnému porušování lidských práv. "Když je američtí vysocí úředníci označily za teroristy a vrahy, jaký osud čeká zadržené z Guantánama po propuštění?" ptá se lidskoprávní organizace. Možné odpovědi jsou dvě: pro některé bude propuštění znamenat prostě návrat domů a pokus znovu dát dohromady svůj život. Pro jiné ale další zadržování a křivdy z rukou vlastních vlád.

"Zpět do své země bylo už vráceno mnoho saudských občanů, kteří tam nyní mohou čelit mučení a hrubě nespravedlivým soudům. Úřady spojených států pravděpodobně připravují propuštění více než stovky lidí, včetně neznámého počtu etnických Ujgurů, kterým hrozí vrácení do Číny," varuje organizace. Ujgurská komunita, převážně muslimská, představuje etnickou většinu v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ť-jang na severozápadě Číny a tisíce jejích příslušníků jsou zadržovány za politické delikty, včetně nenásilných aktivit za nezávislost a náboženskou svobodu. Čína zesiluje tlak na tuto oblast, zavřela několik mešit a zastánce národní nezávislosti označila za "etnické separatisty" a "teroristy". A mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí měl prohlásit, že všichni Ujguři zadržení v Afghanistánu by měli být vráceni do Číny, kde by měli být "obžalováni z terorismu".

Proto Amnesty vyzývá, aby zadržení z Guantánama byli propuštěni – a pokud by proti nim bylo vzneseno konkrétní obvinění, mají být postaveni před spravedlivý soud. "Musí být také ochráněni před dalším porušováním jejich lidských práv," tvrdí AI. Organizace proto vyzývá veřejnost, aby apelovala na amerického prezidenta George Bushe; návrh textu dopisu i potřebné kontaktní údaje jsou k dispozici na webových stránkách organizace.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz