Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

CIWF požaduje zastavení dlouhodobé přepravy hospodářských zvířat na jatka

8. 1. 2004 -, Společnost pro zvířata

Compassion in World Farming (CIWF) požaduje zastavení dlouhodobé přepravy hospodářských zvířat na jatka nebo další výkrm. Zatímco Irsko přebírá předsednictví EU, pořádá CIWF dne 8. ledna protest před irským ministerstvem zemědělství v Dublinu. Protest má mezinárodní podporu.

Compassion in World Farming (CIWF – Mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat), v Irsku hlavní organizace pro ochranu hospodářských zvířat, bude protestovat před ministerstvem zemědělství v Dublinu ve čtvrtek, 8. ledna. Protestu se současně zúčastní dalších 45 organizací pro ochranu zvířat po celém světě.
Zástupci 23 organizací z EU a dalších evropských zemí, 8 organizací v Austrálii a na Novém Zélandu, 5 v USA, 4 v Africe, 3 v Asii, 1 v Izraeli a 1 v Kanadě, osobně předají protestní dopisy irským velvyslanectvím a film dokumentující trápení zvířat a zacházení s nimi během přepravy z Irska.

CIWF, evropské a mezinárodní organizace pro ochranu zvířat jsou proti dlouhodobé přepravě hospodářských zvířat na jatka a výkrm. Vybízejí ministra Walshe, jako předsedu zemědělské rady EU během irského předsednictví, k převzetí iniciativy a zajištění, aby nové předpisy EU o přepravě zvířat, které jsou v současnosti projednávány, obsahovaly maximální časový limit 8 hodin pro přepravu hospodářských zvířat na jatka nebo další výkrm. Nyní projednávaný návrh předpisu na ochranu zvířat během přepravy opět nestanovuje celkový časový limit, ale jednoduše navrhuje časový koloběh délky přepravy a odpočinku, který může být nedefinovatelně opakován.

Lottie – jehně a Bertie – vůl vyjádří svůj protest ministrovi Walshovi ve čtvrtek 8. ledna, ve 12 hodin, před Ministerstvem zemědělství a výživy Irské republiky, Kildare Street, Dublin 2.

Mary-Anne Bartlett, ředitelka CIWF v Irsku uvádí: "Dlouhodobá přeprava hospodářským zvířatům působí všeobecně veliké utrpení a je naprostým přežitkem a zbytečností, když je možné obchod provádět v mase. Příležitost zavést EU do éry opravdové reformy welfare (pohody) zvířat je v rukách irského předsednictví. Dnes můžeme vidět protest v Dublinu, který má podporu dalších 45 organizací z celého světa. Všechny tyto organizace žádají Irsko, aby se chopilo svojí šance a ukončilo strádání, které zvířata podstupují při dlouhodobé přepravě.“


Další informace:

Každým rokem je okolo 3 milionů zvířat přepravováno po celé Evropě či z Evropy. Jedná se o dobytek, ovce, prasata, koně, drůbež nepočítaje. Zvířata jsou přepravována po dobu mnoha hodin, přes území několika zemí, mnoho stovek a tisíc kilometrů. Např. ovce jsou na porážku přepravovány z Velké Británie a Španělska do Řecka, koně jsou transportováni z Polska, Litvy a Rumunska na jatka v Itálii a dobytek jede po moři z Irska, Francie a Německa do Libanonu. Také hospodářských zvířat z ČR se tato dlouhodobá přeprava týká, ročně je vyvezeno několik desítek tisíc zvířat.

Z Irské republiky se používají tyto hlavní dlouhé trasy: tisíce mladých telat jsou dopraveny po moři a silnicích do Nizozemí na produkci telecího masa, další tisíce starších dobytčat putují po moři a po souši do Španělska a Itálie, aby byly vykrmeny a ještě další tisíce kusů dobytka putují do blízkovýchodního Libanonu, většinou na jatka. Přes 138 000 irských kusů dobytka a telat bylo v roce 2003 přepraveno na evropský kontinent a přes 35 000 telat po moři posláno do Libanonu.

Výsledkem těchto předlouhých cest je stres. V létě mohou být teploty v kontinentální Evropě velmi vysoké a zvířata trpí následky přehřátí a dehydratace a mnoho jich uhyne. Spousta zvířat bývá během a po přepravě zraněno a vyčerpáno.

Problémy jsou zhoršené nedostatečným zaváděním zákonů do praxe. Například Evropská komise provedla v minulosti několik vlastních šetření a zjistila, že řidiči, včetně těch převážejících irská zvířata, často nezastavují, aby zvířatům umožnili odpočinek tak, jak je požadováno směrnicí EU.

Co se týká přepravy na Blízký Východ: pokud jsou již zvířata vyložena v zemi mimo EU, nemáme již žádnou kontrolu nad jejich welfare a nad způsobem, jak je s nimi zacházeno. Šetření provedená CIWF a německou organizací Animals' Angels ukázala, že v Libanonu je s dobytkem z EU zacházeno opravdu brutálně, a že je nepřípustným způsobem zabíjen.

Pro další informace včetně videodokumetu ve formátu VHS a Beta cam, kontaktujte:
- v Irsku: Mary-Anne Bartlett na telefonu: 021 4272441 (office), 087 2600890,
- v ČR: Dita Michaličková, Společnost pro zvířata, CIWF, tel: 603 179 558, dita.m@worldonline.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz