Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bhópálská tragédie a její oběti v Leica Gallery

8. 1. 2004 - PRAHA [Greenpeace / Econnect]

Ode dneška až do 8. února je otevřena na Pražském hradě v Galerii Leica výstava fotografií významného indického fotografa Raghu Raie zachycující jednu z největších průmyslových katastrof v historii - únik jedovatého plynu z chemické továrny v indickém městě Bhópál v roce 1984, které postihlo stovky tisíc lidí. Výstavu pořádá organizace Greenpeace, záštitu převzal Václav Havel.

V noci na 3. prosince 1984 došlo v indickém Bhópálu k vůbec nejzávažnejší průmyslové havárii v celé lidské historii. Z chemičky patřící americké firmě Union Carbide uniklo více než 40 tun metylisokyanátu, kyanovodíku a dalších smrtelně nebezpečných plynů. Během jediné noci zde na následky otravy zemřelo několik tisíc lidí. Další stovky tisíc byly postiženy a trpí následky této havárie dodnes.

Fotograf Raghu Rai dorazil do Bhópálu několik hodin po katastrofě a nalezl zde chaos hromadných pohřbů, kremaci a nemocnice, které přetékaly tisícovkami pacientů. Rai si uvědomil, že se stal svědkem neštěstí netušených rozměrů a počátku tragédie těch, kteří přežili. "To, co jsem spatřil, změnilo můj život. Přede mnou se odehrávaly scény nepředstavitelného chaosu. Vůbec nejděsivější však bylo ticho, které obklopovalo místa, kde zemřely tisíce lidí. Tehdy jsem odpřísáhl, že učiním vše proto, abych ukázal světu, co vše se může přihodit lidem, když se korporace začnou chovat nezodpovědně ve jménu svých ekonomických zájmu," řekl Raghu Rai. Fotograf chce dokumentovat další vývoj bhópálského příběhu.

Raghu Rai se narodil v roce 1942 a více než 30 let si ziskává pozornost svými snímky. V roce 1993 byl oceněn jako "Fotograf roku" v USA. V roce 1971 take získal cenu "Padmashree", která patří mezi nejvýznamnější indická občanská ocenění. Byl členem mezinárodní poroty World Press Photo a několikrát také členem poroty "Fotografie roku". Raghu Rai žije v New Delhi a je členem fotografické skupiny Magnum Photos.

Více informací o tragédii v Bhopálu se dočtete na stránkách Greenpeace, které se zasazuje o odškodnění obětí tragédie a výstavu ve spolupráci s Galerií Leica připravilo. Galerie Leica sídlí v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

Greenpeace v Indii spolupracuje s místními organizacemi obětí Bhópálu a snaží se zmírnit pokračující katastrofu. Kromě americké a indické pobočky Greenpeace se do kampaně postupně zapojuje celá mezinárodní organizace. Aktivisté Greenpeace z celého světa již dříve doručili do poboček firmy Dow kontaminovanou vodu z Bhópálu, aby manažerům připomněli jejich odpovědnost.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz