Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soud obdrží první žalobu kvůli diskriminaci v práci kvůli pohlaví

8. 3. 2006 - Zdeňka Kuchyňová, Radio Praha

Společnost Gender Studies otevřela právní poradnu, která nabízí pomoc při diskriminaci na trhu práce. Česká legislativa je v této oblasti kvalitní, lidé se mají o co opřít. Situace je lepší, než byla například před pěti lety. Přesto k diskriminaci dochází. Jak uvedla ředitelka Gender Studies Alena Králíková, rozdíl je mezi Prahou a ostatními regiony.

"Určitě je velký rozdíl v informovanosti. Na úrovni Prahy zdroje a informace jsou. V momentě, kdy jedeme do regionů, tak je informovanost menší. Argumenty proti našim aktivitám jsou podobné, s jakými jsme se setkávali v Praze před třemi lety. Musí se vysvětlovat mnohem víc základní terminologie - přímá a nepřímá diskriminace, začít víceméně od nuly jak směrem k odborníkům, tak směrem k laikům. Hlavně k těm zaměstnancům - ženám i mužům, kteří by mohli být diskriminováni. V Praze už lidé ví kam se obrátit, čeho mohou využít."

Jakých skupin lidí se diskriminace na trhu práce nejvíc týká? "Nejvíc se týká žen kolem věku, kdy mají děti. Je to mezi 20 až 35 lety. Trochu se ta řada rozšířila. Řada zaměstnavatelů stereotypně uvažuje tak, že ženy budou mít děti ve dvacet, ale dnes je mohou mít v 35. To znamená, že jsou rizikové pro zaměstnavatele a to se odráží na míře nezaměstnanosti. V této věkové skupině je hodně nezaměstnaných žen. Potom je to také kategorie nad 50 let, kde jsou jak ženy tak muži velice diskriminováni. To jsou ty dvě základní kategorie."

Dnes byla podána první žaloba proti diskriminaci z hlediska pohlaví. Mohla by se stát precedentem. O jaký případ se jedná? "Jedná se o případ paní Čauševič, která se rozhodla podat žalobu na zaměstnavatele, u kterého se ucházela o pozici finanční ředitelky. Nebyla přijata z důvodů, které jí byly nějakým způsobem vysvětleny v dopise a ona je nepovažuje za adekvátní, proto se rozhodla žalobu podat. My ji považujeme za zajímavou nejenom v tom smyslu, že jde o první žalobu v téhle oblasti, ale zároveň, že jde o žalobu ženy, která se ucházela o pozici relativně vysokou. Je to zajímavý fakt pro ženy, které by na vyšší pozici směřovaly."

Marie Čauševič nepovažuje za vhodné prezentovat svůj případ v médiích, což by mohlo ovlivňovat vývoj její kauzy. Jak uvedla ve svém prohlášení, v roce 2005 byla na místo finanční ředitelky doporučena odbornou společností, přesto s tím vedení firmy nesouhlasilo.

"Jsem přesvědčena o tom, že při rozhodování představenstva společnosti o výběru vhodného kandidáta na obsazení místa finančního ředitele, byla ve vztahu k mé osobě významná skutečnost, že jsem žena, ačkoliv oficiálním důvodem pro to, že jsem na toto místo nebyla vybrána byl důvod "informační asymetrie". Obsah tohoto termínu zcela nechápu. Jak jinak si lze vysvětlit skutečnost, že firma pověřená výběrovým řízením na obsazení tohoto místa, označila po prvním kole jako vhodného kandidáta mne," citovala ze stanoviska ředitelka Gender Studies Alena Králíková.

Jak dodala, případy diskriminace byly zaznamenány i ve školství. Na jedné ze škol měli učitelé muži smlouvy na dobu neurčitou, zatímco jejich kolegyně s malými dětmi měla smlouvu pouze na dobu školního roku. Pomoci s případy diskriminace má projekt Půl na půl, který se nyní zaměřuje na právní poradenství ženám i mužům, kteří by mohli být diskriminováni. Součástí projektu jsou i analýzy a spolupráce se zahraničím, aby bylo možné získat konkrétní data, o které je možné argumentaci opřít.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

13. 3. 2006

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz