Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výsledek vánoční sbírky pro uprchlíky: desítky knih a přes sto hraček

23. 12. 2003 -, Econnect

Na sto padesát dárků – především hraček, ale také výtvarných potřeb – se sešlo díky předvánoční sbírce, kterou ve prospěch uprchlíků žijících v táboře v Zastávce u Brna již tradičně organizuje brněnská skupina Amnesty International. Lidé, kteří v polovině prosince přišli na poslední z letošních filmových projekcí pořádaných aktivisty, přinesli také padesát knih a časopisů v nejrůznějších jazycích. „Jsme velice rádi, že návštěvníci našich pravidelných akcí byli ochotni svými dary zpříjemnit lidem bez domova dlouhé chvíle nejistoty a čekání,“ říká jeden z aktivistů Amnesty International, student Jiří Koželouh.

Dary, které je možné využít ve výtvarném centru tábora – tedy různé druhy pastelek, barviček, křídy, štětce a podobně – byly už předány, stejně jako část hraček, využitelných všemi obyvateli. Ovšem velké množství plyšových zvířátek, panenek, autíček a také hraček pro nejmenší obyvatele uprchlického tábora na předání ještě čeká. „Většinu hraček, které se podařilo díky sbírce shromáždit, předají přímo dětem dobrovolníci, kteří budou tábor pravidelně navštěvovat, s dětmi uprchlíků si hrát a pomáhat tak naplnit jejich volný čas,“ dodává Jiří Koželouh.

Aktivisté upozorňují, že stále ještě probíhá petiční akce, která má za cíl zabránit deportaci skupiny šesti desítek čečenských prchlíků do Ruska či do Čečny; větší část těchto uprchlíků žije právě v Zastávce u Brna. Petice, kterou distribuuje Amnesty International společně s Nezávislým sociálně ekologickým hnutím, požaduje po ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi a po Tomáši Haišmanovi z Odboru azylové a migrační politiky téhož ministerstva, aby se zasadili o obnovu azylového řízení této skupiny uprchlíků z Čečenska. Azylové řízení bylo běžencům zastaveno 6. listopadu po neúspěšném pokusu požádat o azyl v Rakousku – tam Čečenci, včetně těhotných žen a malých dětí, zamířili z toho důvodu, že u našich jižních sousedů viděli větší šanci získání azylu.

„Zastavení jejich azylového řízení v součinnosti se správním vyhoštěním, které jim bylo uloženo, je zbavuje možnosti nalézt bezpečný azyl v České republice a vystavuje je potenciálnímu nebezpečí vynuceného návratu do Ruska. Na základě zpráv respektovaných mezinárodních organizací však Ruskou federaci v žádném případě nelze považovat za bezpečnou zemi pro občany čečenské národnosti, neboť na celém jejím území čelí hrozbě mučení, zmizení a mimosoudních poprav a zároveň systematické diskriminaci,“ uvádí se v petici. Podle jejích autorů by vyhoštění uprchlíků bylo v rozporu jak s českým zákonem o azylu, tak s Úmluvou o ochraně uprchlíků, kterou Česká republika podepsala. „S ohledem na výše řečené Vás žádáme, abyste k celému případu přistupovali s respektem k našim platným zákonům, mezinárodním úmluvám i obecným principům humanity, hodným naší demokratické společnosti,“ uzavírá text petice.

Petici stále šiřte a dejte podepsat svým přátelům a známým, zní výzva iniciátorů podpisové akce. „Toto je jeden z případů, kdy je nutné reagovat ihned. Petiční archy, které je možné získat u nás nebo stáhnout na našich stránkách, očekáváme zhruba do konce prvního lednového týdne – tak, abychom je mohli v polovině ledna předat adresátům,“ vysvětluje Jiří Koželouh. Petice jsou v Brně shromažďovány ve sběrných schránkách Bezpečí pro čečenské uprchlíky, a to na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity (třetí patro budovy J, u vstupu do učebny J31) nebo u sídla brněnské skupiny Amnesty International (Bratislavská 31, vedle poštovní schránky). Podepsané petiční archy je možné zaslat také poštou na adresu Nesehnutí, Údolní 44, 602 00 Brno (fax 543 245 342) nebo Amnesty International, Bratislavská 31, 602 00Brno.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související tisk. zprávy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz