Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni v Čečensku a Ingušsku

22. 12. 2003 - Marie Peřinová, Člověk v tísni

Již čtyři roky působí Člověk v tísni na severním Kavkaze, především přímo ve válkou zničeném Čečensku, kde vede řadu dlouhodobých projektů pomoci. V menší míře pak v Ingušsku, kde stále zůstává (podle některých odhadů) až sto tisíc uprchlíků.

Společnost Člověk v tísni pokračovala i v roce 2003 v dodávkách základních potravin (v průměru 13 kg měsíčně) pro přibližně 50 000 lidí v Grozném. V rámci potravinové pomoci rozšířila společnost své aktivity směrem k přímému zásobování státních institucí, jako jsou školy a školky. V rámci programu „Jídlo za práci“, který pomáhá snížit závislost obyvatel na potravinové pomoci rozdávané zdarma, společnost zprostředkovala měsíčně práci pro 2000 lidí, kteří se podíleli na odklízení ruin, čistění ulic a obnově zelených ploch v centru Grozného i na jeho okrajích a byli placeni formou základních potravin.

Společnost v roce 2003 pokračovala v programu distribuce materiálu na opravy boji zničených rodinných domků v Čečensku, kterých bylo během čtyř let opraveno více než 8 000 (jen v roce 2003 jich bylo přes 1200).

Koordinátoři společnosti pokračovali i v opravách škol a školek, podařilo se ukončit rekonstrukce šesti velkých školních objektů (11. škola, 50. škola, škola pro mentálně postižené, internátní škola č. 1 pro zrakově postižené, 54. školka, 125. školka). Tyto rekonstrukce zásadně přispěly k dostupnosti základního vzdělání pro děti v Grozném.

V rámci psychosociální pomoci rozšířila společnost své aktivity na 9 stálých center, které pracují v rámci jednotlivých základních a středních škol a pomáhají dětem a mladým lidem, postiženým posttraumatickými syndromy, začlenit se zpět do normálního života. V rámci tohoto programu společnost v prosinci letošního roku vydala již 6. číslo školního časopisu, který si píší sami děti (náklad je 1000 kusů). V rámci mimoškolních aktivit koordinátoři mj. pomohli založit dorostenský fotbalový klub PRAGA.

Z důvodů pokračující nestability a nebezpečí pro běžné civilisty ve vlastním Čečensku zůstává v sousedním Ingušsku, které je považováno za daleko bezpečnější místo pro život, velké množství uprchlíků. V utečeneckých táborech rozesetých po celém Ingušsku společnost Člověk v tísni provozovala i v letošním roce 24 provizorních stanových a dřevěných škol pro téměř 2000 dětí. Ze sbírky SOS Čečensko bylo financováno poskytování základní lékařské péče ve vybraných (především tzv. divokých) táborech. Dva lékařské týmy objíždějí jednotlivé tábory a poskytují zdravotnickou pomoc a léky, především dětským pacientům.

Podařilo se zahájit i dva zcela nové projekty. Prvním z nich je chráněná dílna pro dospívající mládež zraněnou následkem výbuchů min nebo vojenské munice. Tato dílna, která byla letos zkušebně otevřena v Ingušské republice, se bude příští rok stěhovat do Čečenska. Cílem dílny bylo podpořit začlenění mladých lidí s celoživotním fyzickým postižením zpět do společnosti. V dílně se vyrábí upravený nábytek a invalidní pomůcky, které pomáhají v denním životě podobně postiženým lidem.

Druhým novým projektem je otevření ženského centra v Grozném, které slouží především matkám s dětmi. Centrum poskytuje zázemí ženám, které přišly nejen o část svých rodin, ale dodnes živoří v rozvalinách a sklepích trosek domů a představují jednu z nejhůře postižených skupin obyvatel v Grozném. V rámci centra je například poskytována lékařská péče a léky zdarma, probíhají kurzy šití, tkaní, anglického jazyka a připravují se malé projekty rozvoje zaměstnanosti.

Projekty pomoci byly v roce 2003 financovány především Světovým potravinovým programem OSN (WFP UN), UNICEF, Vysokým komisariátem pro uprchlíky OSN (UNHCR), vláda USA, humanitární fond EU (ECHO), občanské sdružení Berkat, Světovou zdravotnickou organizací (WHO UN) a ze zůstatku sbírky SOS Čečensko a podpory dalších mezinárodních NGOs. Přibližný objem realizované pomoci v roce 2003 činí 96 miliónů Kč.




Další informace poskytne:
Marek Vozka, desk officer pro Kavkaz – 777 / 787 925
Šimon Pánek, ředitel sekce humanitární a rozvojové pomoci – 777 / 787 913

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz