Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na radnicích budou znova tibetské vlajky, od Aše až po Železný Brod

7. 3. 2006 - PRAHA [Econnect]

Nejméně 262 radnic v České republice vyvěsí v pátek 10. března tibetskou vlajku – a přibývají další. Připojí se tak k celosvětové solidární akci Vlajka pro Tibet, která vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě jako připomínku násilného potlačení tibetského povstání ve Lhase v roce 1959. V roce 1996 se k ní připojila první čtyři města v České republice a v loňském roce vyvěsilo 10. března tibetskou vlajku již 270 radnic.

Kromě vztyčení tibetské vlajky připomíná Den Tibetu řada akcí, které probíhají často už před desátým březnem: koncerty, besedy, happeningy, festivaly... Pozvánky na všechny konané akce průběžně shromažďuje informační systém o Tibetu TIBINFO, který také zveřejňuje každý den zveřejňovaný seznam radnic, které se rozhodly připojit k akci Vlajka pro Tibet.

Každoroční solidární akce má ale i své odpůrce. Čínský velvyslanec v ČR Tang Guoqiang dokonce napsal hejtmanům, primátorům, starostům a předsedům zastupitelstev dopis, ve kterém je od Vlajky pro Tibet zrazuje. "Doufám, že vedoucí představitelé krajů, měst, obcí i místních zastupitelstev plně porozumí citlivosti tibetské otázky, soustředí pozornost na celkovou situaci čínsko-českých vztahů, využijí svého vlivu a budou příslušným způsobem působit na zastupitele krajů, měst, obcí atd., aby pochopili a respektovali historii, nedopouštěli se kroků, které škodí zdravému rozvoji čínsko-českých vztahů, skutečně prosazovali bilaterální vztahy v různých sférách, včetně spolupráce mezi jednotlivými oblastmi," píše čínský velvyslanec ve svém dopise.

"Tento dopis kromě věcně správných informací obsahuje i řadu polopravd a nepravd," reaguje na dopis sdružení Lungta, které akci Vlajka pro Tibet koordinuje. Sdružení především kritizuje tvrzení velvyslance, že v Tibetu nejsou porušována lidská práva a jsou dodržovány náboženské svobody. Mezi další nepravdivá či chybná tvrzení patří například to, že životní úroveň Tibeťanů se nepřetržitě zlepšuje a jejich průměrné příjmy přesáhly celostátní průměr. Sdružení také nesouhlasí s tím, že by upozorňování na porušování lidských práv mělo vliv na obchodní vztahy mezi Čínou a Českou republikou.

Těmto tvrzením Lungta oponuje důraznými argumenty. "Pokud by se Tibeťané měli pod okupací Číny tak dobře, jak se nám snaží pan velvyslanec namluvit, jen velmi těžko by mohla světoznámá americká organizace Freedom House, která se zabývá dodržováním lidských práv ve světě již od roku 1972, označit Tibet spolu s Čečenskem pro rok 2005 za dvě země s nejhorší situací v oblasti lidských práv a svobod. A úplně zbytečně a vlastně neopodstatněně by v tom případě Čína tak důkladně vládními servery filtrovala slova jako: demokracie, lidská práva, dalajlama, Tchajwan, masakr na náměstí Tchien-an-men, nezávislost a tak dále," uvádí se v odpovědi na velvyslancův odpis.

"Chápeme, že by občané ČLR pro svou zemi rádi napsali 'lidsky přijatelnější' dějiny, za současného stavu však nezbývá než si otevřeně přiznat každodenní ničím neomluvitelné porušování lidských práv a svobod, mučení politických vězňů, zastrašování mnichů a dalších obyvatel Tibetu, dnes Tibetské autonomní oblasti (TAO), v níž ale ze strany čínských úřadů nebyla autonomie v plném významu tohoto slova nikdy dodržena," uvádí Lungta.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz