Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochranáři bojují proti travičům: vypsali odměnu dvacet tisíc

6. 3. 2006 - PRAHA [Česká společnost ornitologická / Econnect]

Dvacet tisíc korun: takovou odměnu vypsala Česká společnost ornitologická, která tak chce zabránit dalšímu trávení vzácných dravců. Sdružení nechce nečinně přihlížet stále se rozmáhajícímu pokládání otrávených návnad, na které doplatili v posledním měsíci hned dva orli mořští, vyhlášení Ptákem roku 2006. Za informace vedoucí k dopadení a potrestání travičů proto Česká společnost ornitologická vypisuje vysokou odměnu.

"Dva uhynulí orli mořští byli v posledních dnech nalezeni v jižních Čechách, v blízkosti obcí Hrdlořezy a Hluboká nad Vltavou," uvedl vedoucí programu Volná křídla Zdeněk Vermouzek. Analýza prokázala otravu karbofuranem. Další orel mořský byl nalezen poslední únorovou neděli postřelený u Hrabětic na Znojemsku.

Česká společnost ornitologická nese s velkou nelibostí stále se rozmáhající nelegální trávení volně žijících zvířat, na které doplácí i řada ptáků, včetně těch nejvzácnějších, jako je orel mořský. Ten byl vyhlášen Ptákem roku 2006 právě proto, aby se dlouhodobě neřešené problematice trávení věnovalo více pozornosti.

"Po nejnovějších případech dospěl výbor České společnosti ornitologické k závěru, že nelze dále přihlížet neschopnosti odpovědných orgánů účinně míru nelegálního trávení omezit. V České republice nebyl za pokládání otrávených návnad doposud nikdo stíhán, přestože od roku 2004 byla prokázána otrava úmyslně nelegálně položenou návnadou u šesti orlů mořských, jednoho orla skalního, jednoho sokola stěhovavého a desítek běžnějších druhů, jako jsou káně, krkavci nebo vrány," uvedl Zdeněk Vermouzek.

Výbor společnosti se proto rozhodl vypsat odměnu 20 tisíc korun za dopadení a potrestání travičů. Odměna bude vyplacena osobě nebo osobám, které poskytnou informace, na jejichž základě dojde k usvědčení a potrestání pachatelů této závažné trestné činnosti. Odměna se vztahuje i na nejnovější případ postřelení orla mořského: kdokoli má k případům jakékoli informace, může se obrátit na Českou společnost ornitologickou nebo přímo na kterékoli oddělení Policie České republiky. Organizace současně vyzývá všechny členy i ostatní přátele přírody, aby přispěli darem v jakékoli výši na účet číslo 40037-1922224339/0800, variabilní symbol 8888. Vypsaná odměna bude o darovanou částku navýšena.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz