Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International vybízí českou veřejnost k většímu zájmu o uprchlíky

15. 12. 2003 - Lubor Kysučan, Amnesty International v ČR

Každoročně požádá v České republice o azyl několik tisíc uprchlíků. Velká část z nich žije v uprchlických zařízeních nalézajících se pod správou Ministerstva vnitra ČR. Třebaže jejich základní fyzické potřeby jsou zajištěny ze strany našeho státu, pobyt ve stísňujícím táborovém prostředí s omezenými možnostmi důstojného trávení volného času znamená pro mnohé z nich psychické strádání. Proto podobně jako v minulých letech i letos pořádá brněnská místní skupina Amnesty International ČR tradiční vánoční sbírku knih a hraček, které mohou zpříjemnit život malým i velkým uprchlíkům v Pobytovém středisku v Zastávce u Brna.

Poslední letošní filmový večer, který brněnská skupina Amnesty International bude pořádat v úterý 16. prosince 2003 na Fakultě sociálních studií Masarykovy Univerzity v posluchárně J31, bude podobně jako v minulých letech spojen s předvánoční sbírkou hraček a knih pro uprchlíky žijící v Pobytovém středisku v Zastávce u Brna.

Vítány budou jakékoliv hračky, stavebnice, stolní hry, sportovní potřeby (míče, rakety, hokejky, brusle), trojkolky, koloběžky, kola, omalovánky, leporela, výtvarné potřeby (pastelky, fixy, barvy, bloky, papíry, nůžky atd.) a knihy stejně jako časopisy pro děti i dospělé (v jakémkoliv jazyce, přednostně však v ruštině, arabštině, angličtině, němčině, francouzštině, španělštině a češtině). Shromážděné hračky a knihy budou ještě před Vánocemi předány obyvatelům Pobytového střediska. "Řada uprchlíků přicházejících do naší země má za sebou traumatické zážitky spojené s válkami nebo politickým či jiným pronásledováním. K tomu, aby získali zpět ztracenou duševní rovnováhu, nestačí, že dostanou jídlo a střechu nad hlavou, ale musejí také mít možnost smysluplným způsobem trávit volný čas. Tím více to pak platí pro děti, jejichž osobní rozvoj je přímo úměrný tomu, jak kvalitně tráví svůj volný čas. Proto letos již počtvrté pořádáme tuto sbírku, abychom alespoň skromným dílem přispěli ke kvalitnějšímu životu těch,m kdo u nás hledají útočiště před situacemi, jaké si většina z nás sotva dovede představit," říká novinářka a studentka FSS Jana Sobotková z Amnesty International ČR. "Žadatelé o azyl nesmějí podle našich zákonů pracovat, možnosti vzdělávání pro ně a jejich děti jsou rovněž velmi omezené. Kromě bolestných vzpomínek je navíc provází nejistota spojená se zdlouhavým a byrokratickým azylovým řízením, stejně jako určitý kulturní šok vyvolaný pobytem v diametrálně odlišném prostředí, navíc pohromadě s lidmi z naprosto odlišných kultur. Hračka, zajímavá hra pro dítě a dobrá knížka pro dospělého je jednou z mála radostí, kterou mohou v této své neutěšené situaci poznat," doplňuje Lubor Kysučan, koordinátor pro uprchlíky Amnesty International ČR.

Aktivisté Amnesty International věří, že zvláště v tomto předvánočním čase najdou naši lidé více porozumění pro potřeby druhých a ti starší z nich se rozpomenou na velkorysost, kterou prokazovali občané jiných zemích statisícům našich uprchlíků, kteří v době komunistického režimu opouštěli tehdejší Československo. V tomto směru máme ovšem co dohánět, a to nejen pokud jde o kvalitu uprchlických zařízení, ale zejména přístup státu k žadatelům o azyl. Amnesty International již víckrát v tomto roce v souvislosti s několika konkrétními případy vystoupila s kritikou azylové politiky České republiky, která se ocitá v rozporu jak s naším zákonodárstvím a platnými mezinárodními dohodami, jež jsou jeho rovnocennou součástí, tak i s obecnými principy humanity, na nichž je naše civilizace postavena.

Pro více informací kontaktujte:

Lubor Kysučan
Amnesty International ČR
e-mail: kysucan@fss.muni.cz
tel.: 546 22 02 90


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz