Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Šest organizací žádá o pomoc pro tibetského politického vězně

15. 12. 2003
[Radio Praha] -


Zástupci šesti organizací hájících lidská práva žádají o pomoc pro tibetského politického vězně Tändzin Deleg Rinpočheho. V pondělí předají ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi dopis, který je součástí celosvětové kampaně na odvrácení popravy buddhistického učitele. ČTK to sdělil předseda občanského sdružení Lungta Ľubomír Sklenka. Tändzin Deleg Rinpočhe byl před rokem odsouzen v Číně v uzavřeném procesu k trestu smrti. Trest mu byl odložen, může být ovšem vykonán už v dubnu 2004.

Dopis podepsali kromě představitelů Lungty i zástupci Olympic Watch (Výboru pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi), zástupci české pobočky Amnesty International, Českého helsinského výboru, společnosti Člověk v tísni a Konfederace politických vězňů. Organizace vyzývají českou vládu, aby "požadovala po vládě Čínské lidové republiky okamžité a bezpodmínečné zrušení trestu smrti a nový, spravedlivý proces pro tibetského politického vězně Tändzin Deleg Rinpočheho".

Dvaapadesátiletého Tändzin Deleg Rinpočheho čínská policie obvinila ze spáchání teroristického útoku. Spolu s ním byl zadržen i jeden z jeho žáků, který byl letos v lednu popraven. Následovalo zatýkání dalších lidí, kteří žádali propuštění buddhistického učitele nebo se snažili získat finanční prostředky na nezávislého právního zástupce.

Občanské sdružení Lungta je nevládní sdružení občanů, kteří se zajímají o Tibet a tibetskou kulturu. Cílem sdružení je získávat a zveřejňovat pravdivé informace o situaci v Tibetu a seznamovat s ní českou společnost.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz