Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nejvyšší správní soud zastavil šikanování ekologické organizace

10. 12. 2003 - Tábor [Ekologický právní servis]

Nejvyšší správní soud v Brně zamítl stížnost Krajského úřadu Středočeského kraje, nespokojeného s rozsudkem Městského soudu v Praze. Tímto rozsudkem bylo zrušeno rozhodnutí Krajského úřadu, kterým vyloučil ekologickou organizaci Svoboda zvířat z řízení o umístění stavby dálnice D11 Praha – Hradec Králové.

Dospěl tak ke konci více než dvouletý boj sdružení Svoboda zvířat, které se brání proti šikaně ze strany úřadů. Jejich snahou bylo, na základě vykonstruovaných argumentů, vyloučit ekologické organizace ze správního řízení týkajícího se stavby dálnice. „Zřejmým cílem Krajského úřadu bylo znemožnit Svobodě zvířat vyjádřit své pochybnosti o zákonnosti a správnosti územního rozhodnutí o umístění stavby dálnice a umlčet tak nepohodlné kritiky,“ komentoval postup Krajského úřadu Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je pravomocné a nelze se proti němu dále odvolat. Na jeho základě by mělo být obnoveno územní řízení o stavbě dálnice. To bude znamenat zpoždění jejího zahájení. „Jednoznačným viníkem celé situace je úřad. Nebýt jeho nezákonných praktik a jeho neochoty jednat s ekologickými organizacemi, nemusely být zbytečně zatěžovány soudy. Jsem zvědav, zda rozsudek Nejvyššího správního soudu přiměje úřady k dodržování zákona, když tak neučinily na základě rozhodnutí soudu nižšího stupně“, řekl k tomu Doucha. V obnoveném územním řízení chtějí ekologové jednat o zlepšení prostupnosti budoucí dálnice pro živočichy a zejména o výstavbě estakády v Národní přírodní rezervaci Libický luh, namísto náspu.

Dálnice D11 je jedinou z plánovaných dálnic v ČR, která má procházet chráněným územím nejvyššího stupně – národní přírodní rezervací. Tomu by mělo odpovídat i konstrukční řešení dálnice, které by mělo být maximálně citlivé k ochraně přírody. Takovým řešením však není vedení dálnice po náspu, který znamená velký zábor plochy a sníženou prostupnost dálnice pro živočichy. Přijatelnějším řešení by byla estakáda. Doporučuje jí i Ministerstvo životního prostředí ve svém stanovisku o hodnocení stavby na životní prostředí (EIA).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz