Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obce se chtějí spojit v boji proti úložištím jaderného odpadu

8. 12. 2003
[Radio Praha] -


Obce v okolí šesti lokalit po celé zemi, které Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) navrhla pro budoucí výstavbu hlubinného úložiště, se chtějí spojit a zabránit jeho výstavbě. Hodlají iniciovat změnu atomového zákona, která by jim umožnila účastnit se rozhodovacího procesu a případně jim dala právo veta. Shodli se na tom zástupci obcí, občanských sdružení a ekologů na sobotním zasedání v jihočeském Táboře.

Jména šesti vytipovaných míst, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště, oznámila správa 25. dubna. Na seznamu jsou Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Budišov a Rohozná na Vysočině, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejovice-Vlksice v Jihočeském kraji.

Na několika místech v okolí těchto lokalit se již uskutečnila místní referenda, v nichž se drtivá většina obyvatel vyslovila proti přítomnosti úložiště. Starostové odmítají i průzkumné aktivity SÚRAO, které výběru lokality předcházejí. Podle nich jakékoliv takové snahy poškozují region úbytkem turistického ruchu a nezájmem investorů zde stavět. Obce se proto rozhodly spojit síly a zabránit výstavbě úložiště. "Všichni se na tom shodneme a budeme dělat vše pro to, aby novela atomového zákona byla přijata v takovém smyslu, že obce budou mít právo do procesu zasahovat hned při samotném prvopočátku," řekl starosta Lodhéřova na Jindřichohradecku Jiří Dvořák.

Snahu starostů podpořilo i Ministerstvo životního prostředí. Podle poradce ministra Dalibora Stráského ministr Libor Ambrozek podporuje uzákonění práva obcí ve správním řízení podle atomového zákona, který by jim umožnil spolurozhodovat o tom, zda na jejich katastru bude či nebude zřízeno úložiště radioaktivních odpadů. "Ministerstvo ukládá svému zástupci v radě SÚRAO, aby postupoval v intencích tohoto stanoviska," tlumočil ministrův postoj Stráský. Zároveň starosty uklidnil, že resort ve svém návrhu energetické koncepce státu nepočítá se stavbou dalších atomových bloků. Ruku v ruce se starosty postupují také ekologická a občanská sdružení, která v okolí vytypovaných lokalit vznikají jako houby po dešti.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz