Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Poslanecká sněmovna podpořila značně kontroverzní návrh zákona o výstavbě dálnic

4. 12. 2003 - PRAHA [Ekologický právní servis / Econnect]

Drtivá většina poslanců (100 ze 168 přítomných) na včerejší schůzi poslanecké sněmovny poslala do druhého čtení kontroverzní návrh zákona o výstavbě dálnic a rychlostních silnic. Návrh u vyjmenovaných konkrétních dálnic a rychlostních silnic stanovuje jejich obecnou prospěšnost a přímo stanoví kudy mají vést. Na tomto základě pak zkracuje lhůty pro příslušná správní řízení a tvrdě zasahuje do vlastnického práva majitelů pozemků. Dle vyjádření právních expertů je také zákon za hranicí souladu s ústavou ČR. Proti zamítnutí této právní úpravy se vyslovili téměř všichni přítomní poslanci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Od tohoto kontroverzního návrhu si jeho předkladatelé slibují urychlení výstavby dálniční sítě v ČR. Návrh zákona mimo jiné zkracuje lhůty pro všechny úkony v rámci příslušných správních řízení a znevýhodňuje vlastníky nemovitostí v trasách plánovaných komunikací.

Takto pojatý zákon se však podle názorů právních expertů pohybuje za hranicí souladu s ústavním pořádkem České republiky. Poslanecké kluby měly při rozhodování k dispozici například posudek od odborníka na ústavní právo Prof. JUDr. Aleš Gerlocha CSc, který návrhu zákona vytýká nejen to, že neodůvodněně tvrdě zasahuje do vlastnického práva majitelů pozemků dotčených stavbou dálnic, ale upozorňuje i na skutečnost, že případné schválení zákona nejspíše k žádnému urychlení výstavby dálnic nepřispěje, cit: „je dosavadní právní úprava natolik neúčinná, že brání výstavbě silnic a dálnic? Lze se domnívat, že není. Je sice možné, že celá stavba se značně prodlužuje kvůli dlouhým správním a případně i soudním řízením, nicméně tento problém navrhovaný zákon jednoznačně neodstraní. Právní řád zná dostatek institutů, jež umožňují stavbu realizovat, ať už jde o vyvlastnění či věcná břemena.“

V rozpravě k návrhu zákona vystoupili s tvrdou kritikou ekologických občanských sdružení poslanci Hanuš a Schling. Poslanec Schling, bývalý ministr dopravy přímo zodpovědný za nedodržování zákona při plánování výstavby některých dálničních komunikací, ve svém projevu důrazně žádal omezení práv veřejnosti vyslovit se prostřednictvím správních řízení k vlivům těchto staveb na životní prostředí.

„Poslanec Schling šíří mýty o tom, že občanská sdružení mohou zablokovat výstavbu dálnic. Skutečným důvodem pro zpožďování různých staveb je však na prvním místě nedostatek finančních prostředků ve státním rozpočtu, dále pak nesmyslný výběr tras tak, že mnohdy zasahují chráněná území - některé trasy dálnic zasahují i do území, která mají být vyhlášena jako chráněná v souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie. Jedná se tedy o lokality celoevropského významu. Je to především případ dálnice D8 v Krušných horách, dálnice D47 a rychlostní silnice R35. V neposlední řadě jde o neschopnost úředníků Ředitelství silnic a dálnic a různých státních orgánů povolit stavbu dálnice v souladu se zákonem,“ komentoval Schlingův projev Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz