Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezipatra se letos stěhovala i do Prahy

5. 12. 2003 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-

Zájem diváků i médií provázel letošní čtvrtý ročník festivalu gay a lesbického filmu Mezipatra, který proběhl tradičně v měsíci padajícího listí, tentokrát od 10. do 23. listopadu. Kromě celé řady zajímavých hostů se organizátorům podařilo zajistit i rozšíření festivalu do české metropole, v žižkovském kině Aero se s výjimkou retrospektivy R. W. Fassbindera promítal kompletní program brněnské části Mezipater. Jediná akce svého druhu v České republice se tak prodloužila o celý týden.

„Přesun většiny projekcí do Prahy jsme zrealizovali vůbec poprvé. Na Žižkově dosud probíhaly pouze ozvěny Mezipater, tedy přehlídka několika vybraných filmů,“ vysvětlila vedoucí produkce Hana Kulhánková. Diváci z Moravy i Čech tak mohli zhlédnout více než pět desítek dlouhometrážních, krátkých i dokumentárních filmů s gay, lesbickou a transgender tématikou. Svá díla přijeli uvést režiséři Dominik Reding z Německa, Eran Kedar z Izraele a speciálně do Čech pak přiletěla Američanka Laura Nix, autorka snímku Proti srsti, která v Praze strávila celý festivalový týden. Mladá režisérka pracuje v Hollywoodu, kde natáčí DVD dokumenty. Proti srsti je jejím prvním dlouhometrážním filmem, který se již stihl zúčastnit desítek gay a lesbických festivalů po celém světě. Ve stejném termínu jako při pražské premiéře se promítal i v Glasgow, režisérka však dala přednost pozvání do České republiky. „Inspirovalo mě Fassbinderovo dílo, především snímek Hořké slzy Petry von Kantové,“ řekla Laura Nix před projekcí ve zcela zaplněném kinosálu.

V Brně pak řady hostů rozšířili filmový historik Boris Jachnin, který přijel kvůli Fassbinderově retrospektivě, a fotografka Dana Kyndrová, vernisáží jejích fotek letošní ročník Mezipater odstartoval. V den zahájení navíc z brněnského Art kina živě vysílal Český rozhlas Radiožurnál, v Praze se pak Hana Kulhánková spolu s Laurou Nix zúčastnily vysílání Dobrého rána s Českou televizí. Mezi letošní novinky patřil také festivalový deník Meziřady, který vytvářeli studenti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Vysoké školy múzických umění v Bratislavě.

Z domácích filmařů přišli s diváky Mezipater besedovat režisérky Helena Třeštíková a Andrea Majstorovičová, do Brna dorazil producent Fero Fenič a do Prahy programová ředitelka České televize Markéta Luhanová. V rámci doprovodných akcí se kromě dvou fotografických výstav, divadelního představení a festivalové párty uskutečnilo i další Respektování, vybraní hosté tentokrát v pražském divadle Archa debatovali o registrovaném partnerství.

Podrobnosti o festivalovém dění včetně všech čtrnácti čísel deníku Meziřady a množství fotografií lze najít na adrese: www.gayfilmfest.cz


Iva Baslarová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz