Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Demokratická republika Kongo: pomozte zastavit masakr

27. 11. 2003 - PRAHA [Econnect]

- foto: AI -
- foto: AI -

"Civilní obyvatelé ve východních provinciích Demokratické republiky Kongo jsou stále zabíjeni, zraňováni a nuceni utíkat, aby si zachránili život před ozbrojenými skupinami, které nerespektují mezinárodní humanitární zákony. Ukončete všechny dodávky zbraní a další formy podpory ozbrojených skupin operujících ve východní oblasti země," naléhá dopis adresovaný prezidentům tří afrických států. Čeští lidskoprávní aktivisté apelují, aby se lidé k dopisu připojovali.

Prezidenty Demokratické republiky Kongo, Rwandy a Ugandy má dopis Amnesty International upozornit, že veřejnost ví o situaci v provinciích země Ituri a Kivu, kde byly v nedávné době povražděny tisíce civilistů a mnoho desítek tisíc dalších bylo nuceno uprchnout. Podle dostupných informací zahynulo od srpna 1998 vinou konfliktu nejméně 3,3 milionu lidí, většina z nich v důsledku nemocí a hladomoru; a přes dva a čtvrt milionu obyvatel bylo vyhnáno z domovů, mnoho z nich z dosahu pomoci humanitárních organizací.

"Ozbrojené skupiny namířily bezcitné násilí přímo proti komunitám civilistů, zejména v zemědělských oblastech. Vesnice na východě země byly napadeny, jejich obyvatelé povražděni, znásilněni, zbiti nebo odvezeni pryč a ponecháni v opuštěné krajině. V mnoha oblastech byly domy, pole, zdravotní centra a obchody s potravinami, všechno na čem závisí přežití, vydrancovány a zpustošeny," tvrdí Amnesty. Podle ní vlády Demokratické republiky Kongo, Rwandy a Ugandy sponzorují ozbrojené skupiny zodpovědné za násilí – všechny tyto skupiny přitom používají dětské vojáky. "Přesto všechny tři vlády pokračují v dodávkách zbraní, vybavení, poskytování výcviku a dalších formách vojenské a politické podpory," upozorňuje AI.

Válka se navíc stala výnosným byznysem – země je bohatá na přírodní zdroje, mimo jiné se v ní nacházejí naleziště zlata, diamantů a vysoce ceněného typu rudy, využívaného v elektronice. Ke zneužívání těchto zdrojů si pomáhají svými vysokými pozicemi vojenské a politické špičky: jejich honba za bohatství ale znamená mnohé a časté porušování lidských práv.

Ke změně situace může podle Amnesty přispět každý dopis, požadující dohled nad skupinami páchajícími násilí na civilním obyvatelstvu. "Pokračující vojenská a politická podpora těchto skupin vládami Demokratické republiky Kongo, Rwandy a Ugandy je klíčovým faktorem vysoké hranice porušování lidských práv. Naléhám na vaši vládu, aby využila svůj vliv na tyto skupiny a zajistila tak, aby dodržovaly mezinárodní humanitární zákony zakazující zabíjení, mučení a kruté zacházení s civilisty a používání dětských vojáků; aby předvolala před soud jednotlivce v jejím teritoriu, kteří jsou podezřelí ze spáchání zločinů proti lidskosti v zemi, a aby plně spolupracovala na mezinárodním vyšetřování porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo," píše se v dopise. Ten je možné podepsat a jediným kliknutím odeslat i na stránkách české AI na www.amnesty.cz.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz