Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické filmy a fotografie soutěží v Hradišti, Ozvěny Ekofilmu začínají v Praze

27. 11. 2003 - PRAHA [Econnect]

Oba nejvýznamnější filmové festivaly věnující se životnímu prostředí a ekologickým stránkám lidské existence jsou pořádány v ČR již téměř 30 let a oba mají své pevné podzimní místo v kalendáři. Zatímco 29. ročník Ekofilmu proběhl na začátku října a nyní jsou na pořadu jeho ozvěny – v Praze 27.11. a 11.12., festival Týká se to také tebe (TSTTT) je nyní v plném proudu.

Týká se to také tebe

Filmy 12 profesionálních a 14 amatérských autorů z Česka, Slovenska, Německa a Austrálie se ucházejí o ocenění na 28. mezinárodním ekologickém festivalu Týká se to také tebe (TSTTT), který začal 25. listopadu v Uherském Hradišti a potrvá do neděle 30.11.

TSTTT je tématický mezinárodní festival filmů a videoprogramů, jehož cílem je upozorňovat veřejnost na filmová a televizní díla, která se zásadně vyjadřují k ekologickým stránkám lidské existence v dnešním světě. jehož součástí je doprovodný odborný a kulturně společenský program - přednášky, semináře, konference, výstavy, umělecké pořady. Mezi letošní doprovodné programy patří Seminář Jak dál v ekologickém zemědělství? Týká se to všech! nebo výstava dětských kreseb ze soutěže "Svět očima skutečnosti a fantazie". Uskuteční se také semináře a setkání věnované environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě (EVVO): seminář EVVO v krajích ve čtvrtek 27.11. a setkání "EVVO ve Zlínském kraji a jak dál?" v sobotu 29.11.

Odborníci již vybrali nejlepší fotografie zaslané do fotografické soutěže TSTTT. Z 323 zaslaných fotografií od 31 českých fotografů získal hlavní cenu Michal Girgel ze Zlína za kolekci snímků v kategorii Chráněné prvky naší přírody. Zvítězil s Lubomírem Pospěchem z Uherského Brodu.

"Jako každoročně se mezi pracemi objevila řada filmů, které rozšiřují dosavadní standard. Letos je to například kolekce 15 snímků posluchačů zlínské filmové školy. Stále více se stírají hranice mezi amatérským a profesionálním zpracováním," řekl Miroslav Potyka z organizačního štábu.

Ozvěny Ekofilmu

Ekofilm - festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví se letos poprvé uskutečnil nejen v tradičním Českém Krumlově, ale také v Českých Budějovicích. Nad tím, jaký byl, se zamýšlí například Jaroslava Brožová ze sdružení Jihočeské matky ve svém komentáři viz.. Pořadatel Ministerstvo životního prostředí pravidelně připravuje ozvěny Ekofilmu, kdy na vybraných místech ČR promítá vítězné filmy. V Praze se tyto ozvěny uskuteční 27.listopadu a 11. prosince.

Na čtvrtek 27. listopadu je do Studia MAT na Karlově náměstí připravena kolekce českých vítězných filmů. Na programu jsou filmy: Mapa míst svatých a klatých (režie: Josef Císařovský, 28 min), Maj Kompjutr ( režie: Jakub Sommer, 30 min), Spolu (režie: Karel Březina, SVOŠF Písek, 15 min), Mineralog Vojtěch Bárta (režie: Hana Pinkavová, 19 min) a Šumný Český ráj (režie: Radovan Lipus, 23 min.) Promítání se uskuteční od 15 do 17 hodin v rámci 11. přehlídky české dokumentární a animované tvorby, kterou pořádá FITES.

Ve čtvrtek 11. prosince budou celý den ve Studiu MAT promítány na Ekofilmu 2003 oceněné zahraniční pořady. Od 9:00 to budou tyto filmy: Budoucnost je divoká – Ledový svět (režie:Paul Reddish, Steve Nichols, Kevin Meredith, Velká Británie, 52 min), Modrý zázrak – Papoušek v ohrožení (režie: Michael Sutor, Německo, 43 min) a Liškolovení (režie: Michal Uhrín, Slovenská republika, 4 min); od 10,55: Nomádi severu (režie: Andreas Kieling, Německo, 50 min), Loupežná výprava do tajgy (režie: Udo Lielischkies, Německo, 29 min.).

Odpoledne diváci uvidí – od 12:45: Zobákem a drápem (režie: Krystian Matysek, Polsko, 53 min), Schönbrunn – Studnice krásy (kamera: Georg Riha, Thomas Kirschner, Rakousko, 50 min.) a od 14:40: Tam, kde ryby spí na stromech (režie: Michael Havas, Německo, 52 min) a Mínus plus (scénář: Shahar Cohen, Izrael, 20 min)


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz