Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Situace duševně postižených dětí v Rusku: rozsudek na doživotí?

21. 11. 2003 - PRAHA [Econnect]

Na devětadvacet tisíc dětí v Ruské federaci má svůj "domov" v takzvaných internátech, tedy státních sirotčincích, a dalších téměř dvacet tisíc dětí mladších čtyř let je umístěno v dětských domovech. Podstatná část z nich je duševně postižených: rodičům takových dětí se běžně doporučuje, aby se jich po narození vzdali. Upozornili na to obránci lidských práv při příležitosti včerejšího Světového dne dětí.

Downův syndrom anebo – u starších dětí – podezření na mozkovou obrnu či autismus, to všechno bývají důvody, proč se rodičům doporučuje podepsat dokument, jímž se vzdávají rodičovských práv. V okamžiku, kdy děti s duševním postižením dospějí do věku čtyř let, provádí se jejich další posouzení; a to je moment, kdy jsou některé z nich prohlášeny za "nevhodné pro vzdělávání". Protože chybí povinnost rozhodnutí přezkoumat, zůstávají tyto děti v péči státu na zbytek života. A to se vzhledem k podmínkám, ve kterých jsou nuceny přežívat, prakticky rovná doživotnímu trestu, varuje Amnesty International.

"Děti, které jsou diagnostikovány jako "nevzdělatelné", jsou často drženy v krutých a ponižujících podmínkách. Mnohé jsou trvale v posteli, většinou mají jen málo možností hrát si. K jejich dalšímu rozvoji není vyvíjena žádná snaha," kritizuje katastrofální situaci v ruských ústavech ve své zprávě AI. Organizace podotýká, že lékaři působící v internátech tyto děti popsaly jako trpící "imbecilitou" či "idiocií" – tyto termíny ovšem v mezinárodní klasifikaci nemocí vydané Světovou organizací neexistují. "Je čas to změnit," tvrdí Amnesty a vyzývá veřejnost k protestům. Jednou z možností je zaslání dopisu ruskému ministrovi práce a sociálního rozvoje – návrh podoby dopisu nabízí AI na svých stránkách.

Světový den dětí se slaví jako připomínka přijetí Deklarace práv dítěte Valným shromážděním OSN 20. listopadu 1959 a schválení Úmluvy o právech dítěte 20. listopadu 1989.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz