Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ibra Ibrahimovič převezme ocenění za Příběh sedláka Rajtera z rukou Václava Klause, který se proti Rajterovi veřejně postavil

13. 11. 2003 - BRNO [Ekologický právní servis]

Autor fotografie roku 2003 Ibra Ibrahimovič slavnostně převezme z rukou prezidenta Václava Klause Křišťálové oko - hlavní cenu soutěže Czech Press Photo 2003. Václav Klaus se přitom v minulosti veřejně postavil za společnost NEMAK proti sedlákovi Rajterovi, jehož dramatický životní příběh oceněný fotograf zachytil.

Ibra Ibrahimovič, autor vítězné fotografie roku 2003, převezme 13. listopadu z rukou prezidenta Václava Klause při slavnostním zahájení výstavy CZECH PRESS PHOTO 2003 hlavní cenu této soutěže - Křišťálové oko. Ocenění získal za fotografii z výstavy „Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci“, která popisuje dramatický příběh sedlácké rodiny Rajterů, kterým život změnila investice společnosti NEMAK.

Prezident Václav Klaus, který nad fotografickou soutěží letos převzal záštitu, je přitom známým zastáncem agresivního hospodářského rozvoje a zlehčování jeho negativních dopadů na životní prostředí. Coby tehdejší předseda Poslanecké sněmovny vyjádřil svůj postoj ke kauze NEMAK v lednu 2002, když v Sedmičce na TV NOVA souhlasil s komentářem tehdejšího předsedy vlády Miloše Zemana, který přirovnal revoltujícího sedláka Rajtera a jeho spojence z občanských sdružení k bin Ládinovi. Václav Klaus si tehdy navíc povzdechl, že "tenhle zelený fundamentalismus je jedno z největších nebezpečí dnešního světa".

„Předávání hlavní ceny tak bude mít značnou příchuť paradoxu,“ říká Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu (EPS - nevládní organizace právníků a studentů práv), který výstavu „Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci“ pořádá.

Fotografie Ibry Ibrahimoviče, které kromě hlavní ceny získaly prvenství také v kategorii „Každodenní život“ budou vystaveny mezi dalšími oceněnými pracemi na výstavě CZECH PRESS PHOTO 2003 od 13. 11. 2003 do 15. 1. 2004 na Staroměstské radnici v Praze.

Široká veřejnost pak bude moci celou výstavu shlédnou od 4. do 31. 12. 2003 v Galerii Václava Špály na Národní třídě.

O tématu výstavy:
Výstava „Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci“ není pouze "triviální" obrazovou sondou do života mosteckého sedláka Jana Rajtera, je především výpovědí o závažných společenských změnách, které nejen u nás, ale i ve světě právě probíhají.

Fotografie zachycují příběh rodiny Rajterů, kterou vyhnal minulý režim z jejich statku na Moravě, když odmítla vstoupit do JZD. Rajterovi se proto usadili v severních Čechách, kde znovu začali hospodařit. Třicet let žili za chemičkou (dnešní Chemopetrol Litvínov), sedlačit mohli pouze na zdevastované půdě mezi doly. V roce 1993 se vzchopili a odstěhovali se do poslední zachovalé zemědělské oblasti v kraji. Na statku tak dnes hospodaří tři generace Rajterů. V roce 2000 si nadnárodní společnost NEMAK s posvěcením vlády tuto oblast vybrala jako vhodnou lokalitu pro stavbu závodu těžkého strojírenství. Tam, kde Rajterovi pěstovali sladový ječmen, dnes roste továrna produkující rakovinotvorné dioxiny.

O autorovi:
Ibra Ibrahimovič (1967) se světu české fotografie představil v roce 1993 seriálem černobílých fotografií "Libkovice, svědomí severu", věnovaných bourané severočeské obci Libkovice a zápasu tamních lidí o její záchranu. Snímky se sociální tématikou zůstaly těžištěm jeho práce i v následujících letech, kdy se prostřednictvím fotografie snažil zachytit "zoufale krásnou" krajinu a prostředí severních Čech.

O projektu:
Ve spolupráci s nadacemi REC - the Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, DANCEE - fond dánského ministerstva životního prostředí, Open Society Fund a Partnership, a za podpory mediálních partnerů: Infoservis, Econnect, Nový prostor, Český rozhlas, Ekolist a dalších, vznikl unikátní projekt série výstav, které postupně proputují celou Českou republikou.

Putování výstavy:
listopad 2003 - Senát Parlamentu ČR
prosinec 2003 - Galerie Václava Špály v Praze
leden 2004 - divadlo Husa na provázku v Brně
dále bude výstava putovat např. do Ostravy, Plzně, Českých Budějovic atd.

Více informací o celém projektu naleznete na stránkách: www.sedlakjan.cz

Kontakt:
Jiří Nezhyba: 608 42 50 66
Pavel Franc: 608 362 596
tel.: 545 575 229, fax: 545 240 012
e-mail: brno@eps.cz
URL: http://www.eps.cz


Jiří Nezhyba

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz