Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Žádné překvapení: prezident s oponenty nediskutuje, ale dává jim nelichotivé nálepky

12. 11. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


„Myslím, že bychom měli diskutovat o seriózních datech a ne o politických formulacích Amnesty International, která pro mě není institucí, které bych věřil,“ prohlásil prezident České republiky Václav Klaus ve svém pondělním vystoupení pro britskou televizní stanici BBC. Reagoval tak na otázky moderátora Tima Sebastiana o nekontrolovaném vývozu českých zbraní do konfliktních zemí. Právě Amnesty International (AI), která se celosvětově zabývá obranou lidských práv, před časem upozorňovala, že české zbraně se objevily například v Alžírsku, Angole, Kolumbii, na Srí Lance, v Zimbabwe či Jemenu.

Václav Klaus označil obvinění z prodeje českých zbrani do krizových oblasti za urážku a důrazně je popřel. „Informace o těchto prodejích přitom čerpá Amnesty International z otevřených zdrojů, jako je například vládni zpráva o ručních a lehkých zbraních, údaje z celních zpráv nebo z registru OSN,“ argumentuje koordinátor kampaně Control Arms Karel Dolejší z české pobočky AI. „Nejenže svým výrokem Václav Klaus zpochybnil všude po světě uznávanou činnost Amnesty International, ale i údaje české vlády či OSN. Z těch totiž vyplývá, že Česká republika v tomto roce a v letech minulých prodala zbraně do některých rizikových států, kde zuří nepokoje či občanské války. Pakliže Václav Klaus tvrdí, že vývoz zbraní z České republiky je dostatečně kontrolován, patrně zapomíná na případy, kdy se zbraně českého původu prokazatelně objevily ve státech, které nemohou rozhodně být považovány za politicky stabilní,“ tvrdí Dolejší.

Amnesty mimo jiné upozorňuje na závazek České republiky dodržovat Evropský kodex o obchodu se zbraněmi: a dodává, že v poslední hodnotící zprávě Evropské komise byla Česká republika napomenuta za nedostatečnou implementaci této smlouvy. „Václav Klaus v poslední době rozdává rány na všechny strany. Nelíbí se mu český ombudsman, americká zahraniční politika, evropská ústava, teď už i britský parlament a mezinárodní lidskoprávní organizace. Z významnějších cílů vynechal snad jen Antarktidu a Putinovo Rusko - zrovna v Rusku by ale rozhodně bylo co kritizovat,“ komentuje Karel Dolejší současnou situaci. „Václav Klaus zpravidla s oponenty nediskutuje, ale rozdává jim nelichotivé nálepky - takže nejsem překvapen. Nejčerstvější údaje OSN o vývozu zbraní jsou podle něj údaji z let osmdesátých. Já si zase často nejsem jist, zda poslouchám Klause, nebo prezidenta z roku 1984,“ poznamenává.

Tím, že prezident republiky označuje informace Amnesty International za „politické formulace“, zpochybňuje podle AI práci organizace, která má mimo jiné statut pozorovatele v rámci OSN a dalších organizaci po celém světě. Organizace se vyhraňuje jako politicky i ekonomicky nezávislá: veškeré její aktivity jsou financovány z příspěvků od členů AI a sponzorských darů. Zároveň Amnesty nepřijímá žádné finanční prostředky pocházející od vlád či politických stran anebo od subjektů, které jsou podezřelé z porušování lidských práv.

Amnesty je si vědoma toho, že právě nezávislost na vládách, politické ideologii, ekonomických zájmech či náboženství jí jako mezinárodní organizaci přinesla celosvětově velmi dobrou reputaci, respekt a učinila z ní jednu z nejdůvěryhodnějších nevládních organizací světa. „Amnesty International je celosvětové hnutí, které již od roku 1961 aktivně vystupuje na obranu a podporu základních lidských práv. Ve svých aktivitách si velice pečlivě udržuje politickou nezávislost a nemá nejmenší politické ambice,“ vysvětluje předseda Koordinačního výboru AI v České republice Marian Zajíček. „Je to jeden z důvodů, proč se těší ve světě všeobecné vážnosti a respektu. Je nositelkou Nobelovy cenu míru za příspěvek k zajišťování půdy pro svobodu a spravedlnost, a tím rovněž pro mír ve světě,“ uzavírá.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni
Infoservis

Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz