Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Veřejnost může ovlivnit podobu energetické koncepce

11. 11. 2003 - [Econnect]

Do 21. listopadu se může veřejnost vyjádřit ke scénáři Státní energetické koncepce, který připravilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a zároveň může poslat poslat na MŽP připomínky k dokumentaci o posouzení vlivů všech sedmi dosud zpracovaných scénářů (jeden z MŽP a šest od MPO) koncepce na životní prostředí (tzv. SEA). MŽP svůj scénář zveřejnilo na konci října a je v příkrém protikladu ke scénářům připraveným Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), na které probíhá samostatné posouzení vlivů na ŽP. O přípravě a obsahu energetické koncepce jsme již psali v článku z 29.10.

MPO "nevyužilo nabídky" MŽP zařadit do svého posuzování vlivů sedmý scénář MŽP, samostatné posouzení vlivů na životní prostředí tedy zároveň probíhá na šest scénářů koncepce MPO. Připomínky na MPO bylo možné poslat do 5. listopadu. Zpracovatel této SEA - firma Tebodin, doporučil z celkem 6ti scénářů tzv. červený, který podporuje dovoz zemního plynu, ministerstvo ovšem prosazuje scénář zelený - který navrhuje především rušení limitů těžby hnědého uhlí, stavbě dalších uhelných elektráren, využívání dalších jaderných zdrojů.

MŽP navrhlo a zpracovalo další - sedmý scénář energetické koncepce - "Scénář aktivní politiky ochrany klimatu", protože z pohledu ochrany životního prostředí a respektování základních principů udržitelného rozvoje nebyla v navržených 6 ti scénářích MPO těmto aspektům dána dostatečná priorita. Zpracovatelé dokumentace SEA pro všech 7 scénářů koncepce - firmy City Plan a ViP na závěr dokumentu konstatují: "Pro posuzovaný soubor sedmi scénářů a dvaceti kritérií lze scénář MŽP "aktivní ochrana klimatu" pokládat za superiorní, a proto ho doporučujeme jako preferovaný scénář pro budoucí realizaci aktualizované Státní energetické koncepce." Pořadí scénářů dle této SEA je následující 1. scénář MŽP, 2. scénář červený, 3. černý, 4. bílý, 5. modrý, 6.zelený, 7. žlutý.

Připomínky ke koncepci - scénářům MPO zpracovalo například Hnutí DUHA a vyzvalo veřejnost k jejich podpoře. Mezi připomínkami je např. nesouhlas se zrušením územních ekologických limitů těžby uhlí a tedy s rozšiřováním těžby, nesouhlas se stavbou nových tří jaderných reaktorů, požadavek na rozvoj obnovitelných zdrojů energie, požadavek, aby byl zařazen konkrétní cíl snižování znečištění - omezení exhalací oxidu uhličitého. Připomínky jsou na internetové stránce Hnutí Duha.

Pro srovnání uvádíme základní priority a cíle koncepce z pohledu MŽP a MPO: Podle MŽP jsou hlavními prioritami: ochrana klimatu, snižování emisí dalších znečišťujících látek, šetrné využívání přírodních zdrojů, spolehlivost dodávek energie, bezpečnost provozu energetických zařízení a sociální přínosy. Hlavními cíli pak: snížit měrné emise CO2 na obyvatele, zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie na 6 % k roku 2010 a na cca 19 % k roku 2030; snížit energetickou náročnost ekonomiky, zajistit bezpečný provoz, zvyšovat energetickou efektivnost v dopravě a zvyšovat podíl biopaliv.
Podle MPO jsou hlavními prioritami: maximální nezávislost, maximální bezpečnost, maximální udržitelný rozvoj, cíli: maximalizace energetické efektivnosti, zajištění vhodného poměru spotřeby prvotních energetických zdrojů, zajištění maximální šetrnosti vůči životnímu prostředí, dokončení transformace a liberalizace energetického hospodářství.

Veřejné projednání dokumentu Scénář MŽP pro aktualizaci Státní energetické koncepce České republiky se koná 21. listopadu 2003 ve 13.00 hodin v zasedací místnosti Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Šrobárova 48, Praha 10. Na pozdější připomínky nebude brán zřetel.

Stanovisko k oběma posouzení vlivů na životní prostředí vydá MŽP do konce roku. Oba návrhy koncepce pak bude současně posuzovat vláda.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz