Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté: Poznávejme zvířata v přirozeném prostředí, ne ve skličujících podmínkách

31. 10. 2003 - BRNO [Econnect]

- Cirkus Alex, Brno, 27. 10. 2003 (foto: Svoboda zvířat) -
- Cirkus Alex, Brno, 27. 10. 2003 (foto: Svoboda zvířat) -

Šelmy ve stísněných a nevyhovujících podmínkách, sloni s nohama spoutanýma krátkými řetězy: taková je podle sdružení Svoboda zvířat situace v cirkuse Alex, který postavil své šapitó v Brně. "Cirkus Alex je příkladem toho, jak by životní podmínky pro zvířata vypadat neměly," tvrdí aktivisté Svobody zvířat. Na čtvrteční odpoledne proto k cirkusu svolali protestní shromáždění, na kterém se sešlo zhruba pětadvacet odpůrců týrání živých tvorů.

"Cirkus Alex patří počtem svých zvířat k těm menším, přesto podmínky jednotlivých druhů zvířat nesplňují kritéria pro jejich chov v zajetí," vysvětluje zástupce brněnské skupiny Svobody zvířat Petr Schmied. Cirkus je přitom "domovem" dvěma indickým slonicím, velbloudům, lamám, opicím, buvolům, psům, lvici, tygrovi... "Při naší poslední kontrole byla nejhorší situace u slonů, kteří nyní podle slov zástupců cirkusu nejsou v Brně, a u šelem. Sloni byli krátkými řetězy připoutáni k podlaze a nebylo jim tak umožněno dostatečné množství pohybu," popisuje Schmied. Dodává, že většina zvířat v cirkusech je omezena také stálým stěhováním cirkusu, které neumožňuje držet zvířata na prostoru větším než několik metrů čtverečních.

Kromě protestních transparentů rozvinutých u pokladny měly potenciální návštěvníky k úvaze nad cenou zábavy přimět také letáky, které aktivisté rozdávali příchozím. Pro děti měli připraveny omalovánky "Medvěd v cirkusu" – ty mají malým návštěvníkům připomenout, že lépe než v kleci by bylo medvědům v lese, kde by mohli třeba lézt po stromech nebo si hrát. "Mami, proč jsou zavřený v kleci a nemůžou běhat venku?" vyptává se holčička ve vymalovánkovém příběhu před medvědí klecí. Ovšem reální rodiče se vždy s hledáním odpovědi netrápí a podobné otázky snad ani nepřipouštějí: matka dvou dětí, které doprovázela do cirkusového stanu, darované omalovánky prostě sebrala.

Svoboda zvířat se snaží vyvracet řadu mýtů, kterými jsou cirkusy se zvířaty opředeny – jedním z nich je i domněnka, že drezúra je možná i přirozenými metodami, bez použití násilí. "Určité druhy drezúry lze zřejmě dělat pomocí bezbolestných metod. Jak ale ukazují videozáběry pořízené v zahraničí během cirkusového nácviku, ne vždy tomu tak je," upozorňují ochránci zvířat. Pochybnosti může vyvolávat například otázka, jak je možné naučit tygra proskakovat hořící obručí, když se šelmy instinktivně bojí ohně. Neznamená to vštípit mu představu něčeho, z čeho má tygr ještě větší strach a co by následovalo jako trest za neposlušnost?

"Tohle není žádné týrání zvířat," prohlásil jeden z lidí "od cirkusu", který se přišel podívat mezi demonstranty. Na otázku, zda by on sám byl ochoten proskakovat ohněm, odpověděl záporně. Proč? "Nejsem zvíře."


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

31. 10. 2003
31. 10. 2003
3. 11. 2003
4. 11. 2003
Reakceanonym
4. 11. 2003
10. 11. 2003
11. 11. 2003
24. 11. 2003
26. 11. 2003
5. 11. 2003

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz