Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Všechny filmy jsou nakonec o lásce

3. 11. 2003 - BRNO [Econnect]

-foto-
-foto-

Na třicet snímků české i zahraniční filmové produkce uvede v Brně od 10. - 23. listopadu čtvrtý ročník festivalu gay a lesbického filmu Mezipatra. Kromě filmů uvidí diváci i řadu doprovodných akcí, jmenujme divadelní představení Vagina Monology Eve Enslerové či recesistní pochodové cvičení - výstup na Teplý kopec.

Tematické zaměření letošních Mezipater má široký záběr. „Máme hodně filmů o lidech, kteří přichází ze strašně odlišných prostředí a vznikne mezi nimi vztah. Bohatá ženská se zamiluje do rockerky (Proti srsti), skinhead se zamiluje do pankáče (Oi!Warning). Nepředstavitelné splynutí, to by mohlo být jedno téma, nebo téma První polibek. To jsou filmy o první lásce, ať už teenagerovské nebo o lásce starších lidí, kteří zjistí, že heterosexuální svazek jim nevyhovuje a rozhodnou se přejít na druhý břeh. Také bychom mohli vytvořit sekci Růžové filmy, protože letos promítáme snímek Růžová fretka a Růžové zrcadlo,“ vtipně podotýká vedoucí produkce festivalu Hana Kulhánková. Sama se ale brání příliš svazujícímu dělení filmů do škatulek. „Tím hlavním a nejširším tématem našich filmů je vždycky stejně láska,“ dodává.

Kromě řady zahraničních filmů klade festival důraz i na uvádění českých snímků s tematikou homosexuality. „V Čechách je s teplým filmem problém,“ vysvětluje Hana Kulhánková. „Ani velké distribuce, ani filmové školy netočí homosexuální filmy, homo komunita vyprodukuje ročně jeden, maximálně dva snímky. Letos se nám takhle podařilo získat film Petra Kottnauera Tango d´amour a film tvůrčí dvojice Tereza Kodíčková a Iveta Kratochvílová nazvaný Moje tělo je... . Česká tvorba je na festivalu zastoupena hlavně dokumenty z dílny České televize.“

V souvislosti s promítanými filmy dokumentaristek Andreji Majstrojovičové, Heleny Třeštíkové a Dagmar Smržové se rozběhnou také diskuse s autorkami i s protagonisty a protagonistkami jejich filmů. „Česká televize se snaží reflektovat dění kolem gay a lesbické minority a do budoucna zřejmě plánuje tuhle reflexi ještě rozšířit, takže počítáme s tím, že řeč bude nejenom o jednotlivých dokumentech ale o vztahu médií a minorit obecně,“ vysvětluje Kulhánková.

Na Mezipatra zavítají i zahraniční hosté, za všechny jmenujme bratry Redingovi (autoři filmu Oi!Warning), Lauru Nix (režisérka Proti srsti), či izraelského režiséra Erana Kedara (Vyhnaní do ráje). Část festivalu se po uvedení v Brně přesune také do Prahy.


Klára Kubíčková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

3. 11. 2003
4. 11. 2003
Šubrtová na hrad!Jitka Malešová :-)
25. 11. 2003

Související odkazy

O Autorech

Klára Kubíčková

Autorka studuje žurnalistiku a sociologii na Fakultě sociálních studií MU v Brně, spolupracuje s Gender centrem FSS MU.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz