Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

WWF: Jak „zelené“ jsou zimní Olympijské hry?

23. 2. 2006 - TURÍN [Econnect/WWF]

Ekologická organizace Světový fond na ochranu přírody (World Wildlife Foundation - WWF) zveřejnila své hodnocení dopadu zimní olympiády na životní prostředí. Podle WWF zvládli organizátoři dodržování ekologických standardů her konaných v italských Alpách „uspokojivě“, jak stojí v jejich zprávě nazvané Ice, snow, city.

Za pozitivní přínos považuje WWF, že konstrukce staveb v Turíně sloužící olympiádě se budou používat i po skončení her. Kladně hodnotí také „zelenou“ veřejnou dopravu a recyklování materiálů v olympijské vesnici.

„Navzdory úsilí, které organizátoři vyvinuli, aby zajistili ekologickou kompatibilitu her, nemůžeme ignorovat celou řadu aspektů poškozujících životní prostředí,“ řekl Sergio Savoia, ředitel programu WWF European Alpine . „To zahrnuje konstrukci bobové dráhy a dvou skokanských můstků v citlivých horských oblastech.“

Podle WWF zasáhla výstavba pěti skokanských můstků v Pragelatu čtyři evropské chráněné oblasti, zejména speciálně chráněnou oblast Val Troncea. Bobová dráha v Cesena San Sicario byla postavena v chráněné krajinné oblasti.

WWF má také kritické výhrady k používání umělého sněhu na hrách, neboť ten vzhledem ke své pětinásobné váze oproti přirozenému sněhu poškozuje půdu, jeho výroba vyžaduje miliony kubických metrů vody a velkou enegetickou spotřebu.

„Vzhledem k velké symbolické hodnotě olympijských her se mělo udělat více, aby se zredukovala energetická spotřeba,“ dodal Savoia.

Olympijský plamen, který tvoří 57 metrů vysoká pochodeň, spaluje 8 tisíc kubických metrů metanu za hodinu po 15 dní. To je tak velké množství plynu, že může zajistit spotřebu pro vesnici se 3 500 obyvateli po celý rok.

„Přestože je naše zkušenost s turínskou olympiádu obecně pozitivní, máme zato, že olympijský výbor se měl zaměřit více na ekologické aspekty her, obzvláště vzhledem k tomu, že se tato sportovní událost koná v tak citlivé oblasti jako jsou Alpy,“ řekl Gaetano Benedetto z italské pobočky WWF.

„Do budoucna bychom byli rádi, aby zázemí u podobných událostí využívalo více již existující materiál, který bude znovu využit, předělán či přestavěn, a aby byla přijata opatření na kompenzaci emisí, které sebou takováto sportovní událost nevyhnutelně nese.“


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz