Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová studie UNICEF: Miliarda dětí trpí chudobou

23. 10. 2003 - PRAHA [Econnect]

Z výzkumu, provedeného na doposud největším a nejpřesnějším vzorku populace, vychází šokující zpráva UNICEF: život více než miliardy dětí je ovlivněn vážnými dopady chudoby. Měřítkem výzkumu nebyla pouze položka příjmu, ale také nedostupnost základních potřeb – mj. přístřeší, jídla, vody, hygieny, vzdělání a přístupu k informacím. Autoři zprávy "Dětská chudoba v rozvojovém světě" vycházeli z dat o 1,2 milionu dětí z šestačtyřiceti zemí světa.

Co říkají výsledky?

  • Každé třetí dítě žije v jedné místnosti s více než pěti lidmi, anebo v místnosti s hliněnou podlahou.
  • Téměř pětina dětí buď vůbec nemá bezpečný zdroj vody, anebo je voda vzdálena minimálně čtvrt hodiny pěší chůze.
  • Více než patnáct procent dětí ve věku do pěti let je v rozvojovém světě podvyživených. Jen v jižní Asii hladoví denně devadesát milionů dětí.
  • 134 milionů dětí ve věku od sedmi do osmnácti let nikdy nebylo ve škole. Dívky jsou o vzdělání ochuzeny častěji – například na Středním Východě a severní Africe jsou případy dívek, které nikdy nechodily do školy, třikrát častější než u chlapců.

Zhoršení po stránce fyzické, emocionální i intelektuální, ve které chudoba u dětí ústí, může znamenat život v utrpení a nedostatku – a také dědictví chudoby pro další generace, upozorňuje UNICEF. "Vymýcení nejhorších projevů chudoby není jen morálním imperativem. Je to reálná a dosažitelná možnost – a začíná právě u dětí," tvrdí výkonná ředitelka UNICEF Carol Bellamy. "Žádné úsilí zmírnit globální chudobu nemůže uspět, pokud se nejdříve nevypořádáme s jejím vlivem na děti," dodává.

Miliarda dětí trpících chudobou – to je více než polovina dětí žijících v rozvojovém světě. V nejpostiženějších zemích je situace následující: V Etiopii pouze šest procent dětí žije v podmínkách lepších, než je absolutní chudoba. V Nepálu to je necelá desetina všech dětí, v Čadu jen o dvě procenta více. Podobně jsou na tom Rwanda a Uganda s 86,9 respektive 85,4 procenty dětí žijícími v podmínkách absolutní chudoby. "Rozpojení kruhu chudoby předpokládá investice vlád, občanské společnosti a rodin do práv dětí. Výdaje na zdraví dětí, jejich výživu, vzdělání, rovnost a rozvoj není jen investicí do demokratičtější a spravedlivější společnosti, ale také do zdravější, vzdělanější a konečně také více prosperující populace," uzavírá UNICEF.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz