Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den stromů připomněl i rekordní had z javorového listí

20. 10. 2003 - BRNO [Econnect]

Čtyři sta čtyřicet osm a půl metru: tolik měřil "had" z listí, kterého včera na akci nazvané Podzimní oslava stromů v brněnském Wilsonově lese sestavila bezmála stovka dětí i dospělých. Had vytvořený listy svázanými speciální technikou byl po změření uznán za český rekord a organizátoři z Koalice za záchranu Wilsonova lesa budou usilovat o zápis rekordu i do Guinnessovy knihy rekordů. Doufají, že se tak podaří na případ lesa ohroženého sjezdovkou upozornit i za hranicemi České republiky.

Had byl vázán navzdory chladnému počasí opravdu pečlivě – po celé délce musel být celistvý – a poctivě: na rekord byla stanovena doba přesně šedesát minut, během kterých se had dokonce "vyplazil" až ven z lesa. Na jeho svazování převážně javorových listů se přitom podíleli nejen rodiče s dětmi, ale i recesi naklonění dospělí všech věkových kategorií. Podzimní oslava stromů, která měla upozornit na dnešní Den stromů, však nabídla ještě další program: výstavu dětských kreseb na téma "Namaluj strom" a sázení živých stromků přímo na plochu v současnosti už třináct let nevyužívané sjezdovky. Akce totiž měla podpořit myšlenku zalesnění bývalého lyžařského svahu a upozornit na nesouhlas organizátorů se záměrem rozšíření současné sjezdovky a její znovuzprovoznění.

"Proti původnímu záměru, který by znamenal kromě jiného také vykácení pěti set šedesáti vzrostlých stromů, se ze strany brněnských občanů zvedla široká vlna odporu a pod petici, vyjadřující s rozšířením sjezdovky nesouhlas, se k dnešnímu dni podepsalo téměř čtyři tisíce lidí," uvedla Pavla Cetkovská z občanského sdružení Masarykova čtvrť. Sjezdovce se brání i další člen Koalice, brněnské Nezávislé sociálně ekologické hnutí – Nesehnutí. "Zdá se, že ti komunální politici, kteří záměr od počátku prosazovali, tak silný nesouhlas neočekávali a dnes z projektu pomalu ustupují. Je tedy na čase přemýšlet nad tím, co s nevyužívanou sjezdovkou dál," říká zástupce Nesehnutí Filip Fuchs. Zalesnění se podle něj jeví jako nejvhodnější řešení. "Vysázením tří nových stromů v dolní části sjezdovky jsme k němu dnes udělali první krok," dodává aktivista.

Koalice za záchranu Wilsonova lesa si nechala vypracovat projekt, podle kterého by náklady na zalesnění neměly přesáhnout jedno procento plánovaných nákladů na realizaci sjezdovky. "Wilsonův les nabízí řadu způsobů, jak v něm trávit volný čas. Nevyužívaná sjezdovka však více než cokoliv jiného připomíná nezhojenou jizvu na jinak krásném brněnském lesoparku," komentuje situaci zastupitel Mojmír Vlašín. Návrhy různých způsobů zalesnění chce Koalice prezentovat veřejnosti a vyvolat o nich diskusi.

Den strom se slaví v mnoha zemích světa – jeho datum však není jednotné, odvíjí se od klimatických podmínek v jednotlivých zemích a od toho, kdy je ve které zemi možno vysazovat stromy. U nás připadá na 20. říjen. "Den stromů je výzvou pro všechny jednotlivce, občanská sdružení, komunity i obce, aby se zamysleli nad významem stromů a také sami přispěli a stromy sázeli," uzavírá Tomáš Foltýnek z Hnutí Duha.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz