Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dalajlama zahájil v Praze konferenci skupin na podporu Tibetu

20. 10. 2003
[Radio Praha] -


Určitou naději vyvolanou ochotou čínské vlády vyjednávat s tibetským exilem vyjadřovali včera účastníci slavnostního zahájení mezinárodní konference skupin na podporu Tibetu v Praze. Současně se shodovali v tom, že situace v Tibetu je pro Tibeťany nadále špatná a je zapotřebí neustávat v tlaku na čínskou vládu, aby ji řešila.

Slavnostního zahájení již čtvrté konference protibetských skupin se zúčastnil tibetský duchovní vůdce dalajlama, bývalý český prezident Václav Havel a místopředseda Senátu Jan Ruml. Není vyloučeno, že některé autority v Číně, v ČR nebo jinde jsou v tuto chvíli trochu nervózní, řekl Havel poté, co čínské velvyslanectví v pátek protestovalo proti dalajlamově návštěvě a proti konání konference. "Nikdo ale nemá logický a rozumný důvod k nervóze."

Dalajlama řekl, že jeho exilová vláda se upřímně snaží hledat řešení tibetského problému a věří, že se toto řešení najde. Ale v Tibetu se situace nezlepšila, prohlásil. Připomněl zejména potlačování tibetské kultury, migraci etnických Číňanů do Tibetu a poškozování tamějšího životního prostředí. Ruml kritizoval Čínu za "bezostyšné" porušování lidských práv. Odmítl logiku, podle níž je připomínání lidských práv vměšováním do vnitřních záležitostí. Lidská práva jsou univerzální, řekl Ruml. Stejně tak by podle něj měl pokračovat tlak na Čínu, aby pokračovala v jednáních, jež by měla přinést skutečné výsledky, a ne být zástěrkou pro okupaci, prohlásil místopředseda Senátu.

Čínské velvyslanectví v protestu uvedlo, že dalajlama "není obyčejnou náboženskou osobností, nýbrž politickým emigrantem vyvíjejícím činnost směřující k rozštěpení vlasti a poškození národní jednoty". "Dalajlamova klika" chce podle prohlášení konferencí podněcovat "osamostatnění Tibetu" a poškozovat vztahy mezi Čínou a Českou republikou. Předseda německé Nadace Friedricha Naumanna, která konferenci spolupořádá, Otto Lambsdorff, čínský protest dnes odmítl s tím, že je psán "starým jazykem". Podle něj je zřejmě pražské velvyslanectví příliš daleko od Pekingu a neuvědomilo si, že i tam se věci mění, řekl Lambsdorf. Na třídenní mezinárodní konferenci o Tibetu přilo zhruba 250 nevládních organizací jednat o strategiích na podporu Tibeťanů. Akci zaštítil předseda Senátu Petr Pithart.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz